Доступність посилання

ТОП новини

Понад тисячу осіб протестують біля Ради проти ухвалення закону про мови


Під парламентом захищають українську мову
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Біля Верховної Ради протестують проти ухвалення закону «Про засади державної мовної політики» понад тисячу людей. З боку Маріїнського парку стоять люди під прапорами «Свободи» із плакатами «Геть московських окупантів, геть московських холуїв», «Руки геть від мови», «Двоязичіє = русифікація».

Тим часом біля парламенту з боку вулиці Грушевського зібралися люди під прапорами партій «Батьківщина», НРУ та УНП. Вони тримають лозунги: «Даєш фєню – першою державною!», «Єдина нація, єдина державна мова – українська».

Перед людьми виступають політики, відомі письменники, актори.

Народні депутати від Партії регіонів Сергій Ківалов і Володимир Колесніченко минулого року зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про засади державної мовної політики». У пояснювальній записці зазначається, що в разі ухвалення законопроекту російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України (з 27-ми); кримськотатарська – в Криму, угорська – в Закарпатській області, румунська – в Чернівецькій.

У той же час Венеціанська комісія вважає, що в проекті закону недостатньо гарантій застосування і захисту української мови. Законопроект про засади державної мовної політики є в порядку денному Верховної Ради на сьогодні, 24 травня.
XS
SM
MD
LG