Доступність посилання

ТОП новини

Ґвалтівників Оксани Макар судитимуть у закритому режимі


Cлухання кримінальної справи підозрюваних у зґвалтуванні та спробі спалення 18-річної Оксани Макар, Миколаїв, 24 травня 2012 року
Cлухання кримінальної справи підозрюваних у зґвалтуванні та спробі спалення 18-річної Оксани Макар, Миколаїв, 24 травня 2012 року
Олександр Молодцов


Миколаїв – У четвер у Центральному районному суді Миколаєва відбулося попереднє слухання кримінальної справи підозрюваних у зґвалтуванні та спробі спалення 18-річної Оксани Макар. У залі суду під вартою були присутні двоє із трьох підсудних: Артем Погосян та Євген Краснощок. Третій, Максим Присяжнюк, скористався своїм правом не брати участі у процедурі попереднього слухання справи.

Зґвалтування на початку березня та згодом смерть від ран 18-річної Оксани Макар у Миколаєві сколихнули всю Україну. Історія дівчини, яка, отримавши численні опіки, упродовж трьох тижнів боролася за життя, отримала чималий резонанс у засобах масової інформації та в соціальних мережах. І сьогодні у Миколаєві на суді не було вільних місць.

Представник державного звинувачення Ярослав Кривов’яз клопотав про розгляд справи колегією з трьох суддів у відкритому режимі.

«Державне звинувачення вважає, що справа може бути призначена до судового розгляду і висловлює пропозицію щодо розгляду справи у відкритому судовому засіданні», – зазначив Кривов’яз.

Адвокат матері загиблої дівчини, Тетяни Суровицької, народний депутат Микола Катеринчук підтримав позицію державного обвинувачення і наголосив на важливості публічного розгляду «справи Оксани Макар».

«Це не проста кримінальна справа, – заявив він. – Вона має великий суспільний розголос та резонанс як в українському суспільстві, так і за кордоном. Ми впевнені, що те правосуддя, яке буде здійснюватися у цьому залі, згідно з Конституцією України та чинного законодавства повинно побачити як можна більше людей».

Але адвокат підсудного Євгена Краснощока клопотала про проведення наступних судових засідань за зачиненими дверима. «Я вважаю, що, згідно зі статтею 20 УПК України, ця справа може бути розглянута тільки в закритому судовому засіданні», – зауважила адвокат.

«Присяжнюка від суспільства будуть ховати» – парламентар

Суддя Олена Селіванова зрештою вирішила, що наступне засідання відбудеться у закритому режимі. Представник потерпілої сторони Микола Катеринчук у коментарі Радіо Свобода висловив незадоволення цим фактом і звернув увагу на відсутність у залі суду третього обвинувачуваного.

«Задоволення рішення про закриття процесу, що висловили адвокати, – це означає, що Присяжнюка від вас, від суспільства будуть ховати», – наголосив парламентар.

За словами представника державного обвинувачування Ярослава Кривов’яза, підсудні частково визнали свою провину. «Інкримінується зґвалтування, а також навмисне вбивство з особливою жорстокістю… Вони частково визнають свою вину», – сказав Кривов’яз.

Мати загиблої Оксани Макар Тетяна Суровицька наполягатиме на вищій мірі покарання – довічному ув’язненні. «Довічне всім… без виходу навіть через 20 років, навіть… якщо така можливість буде», – заявила вона.

Наступне слухання кримінальної справи підсудних Краснощока, Присяжнюка та Погосяна має відбутися в Миколаєві 12 червня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG