Доступність посилання

ТОП новини

Мовне протистояння у парламенті переросло в бійку


Київ – Розгляд законопроекту «Про засади державної мовної політики» завершився у четвер не голосуванням, а великою бійкою між депутатами. Через це спікер закрив засідання. Опозиціонери наголошують, що цей законопроект фактично заперечує державний статус української мови на користь російської. Натомість депутати-регіонали наполягають на тому, що законопроект відповідає Європейській хартії регіональних мов.

Перед розглядом мовного законопроекту біля парламентської президії зібралися депутати від фракцій «БЮТ-Батьківщина» та НУНС із наміром її заблокувати. Вони розгорнули національний прапор та плакат із зображенням дракона із головами Президента Януковича, прем’єра Азарова та міністра освіти Табачника.


Президію від самого ранку охороняли депутати-регіонали, щоб унеможливити блокування. Коли обговорення законопроекту про засади мовної політики добігало кінця, депутати-опозиціонери почали прориватися до президії. Відтак почалася бійка, і спікер закрив засідання. Найбільше дісталося депутатові-бютівцю Миколі Петруку, якого забрала швидка допомога.

Законопроект про зсади державної мовної політики так і не був проголосований. Представники більшості і опозиції радяться – що робити далі.



Європейські поради кожен зрозумів по-своєму?

Депутат-регіонал Вадим Колесніченко заявив, що законопроект про засади мовної політики не ставить під сумнів державний статус української мови. Він також зауважив, що цей законопроект відповідає європейським нормам і схвалений Венеціанської комісією.
Крикуни, невігласи юридичні навіть не удосужилися прочитати ці слова про захист української державної мови
Вадим Колесніченко

«А ці крикуни, невігласи юридичні навіть не удосужилися прочитати ці слова про захист української державної мови», – із посмішкою промовляв Вадим Колесніченко.

Натомість депутат-нашоукраїнець В’ячеслав Кириленко категорично заперечив цю інформацію. За його словами, «верховний комісар з питань національних меншин і Венеціанська комісія чітко вказують на те, що вказаний законопроект прямо суперечить статті 10 Конституції України».

Голова Меджлісу кримськотатарського народу депутат-нашоукраїнець Мустафа Джемілєв в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що цей законопроект дещо покращує можливості кримськотатарської мови, але спрямований насамперед на зміцнення статусу російської мови.
Цей законопроект якщо буде ухвалений, нанесе великої шкоди національним інтересам України
Мустафа Джемілєв

«Цей законопроект якщо буде ухвалений, нанесе великої шкоди національним інтересам України. Ми знаємо, якою була мовна політика в радянський час. Багато українців втратили свою мову і стали російськомовними. Тому ухвалення цього закону по суті є закріпленням тієї злочинної мовної політики, яка була в радянський час. І для нас кримських татар це також негативно, бо ми намагаємося, аби наші діти знали українську мову. А якщо ухвалити цей закон, то стимулу вчити українську мову в них не буде», – зауважив Мустафа Джемілєв.

Засади мовної політики депутатам розтлумачував… секретар РНБО

Крім опозиції, підтримувати законопроект відмовилася депутатська група «Реформи заради майбутнього». Найбільша інтрига полягала в тому, хто дасть необхідний мінімум у 226 голосів за цей законопроект. Адже у фракціях Партії регіонів та Компартії, які виступили на його підтримку, лише 217 голосів. До того ж, не всі регіонали мали намір голосувати «за». За словами опозиціонерів, до парламенту приїхав секретар РНБО Андрій Клюєв – переконувати деяких народних обранців проголосувати «за».
Вас збирали, вас лякали, що не візьмуть у список або не підтримають на виборах. Але є речі, які не можна продавати
Володимир Яворівський

«Ми знаємо, що вас збирали, вас лякали, що не візьмуть у список або не підтримають на виборах. Але пам’ятайте, що совість – над усе. Є речі, які не можна продавати», – звернувся до тих депутатів, хто під тиском з боку влади вагається, голова комітету з питань культури та духовності бютівець Володимир Яворівський.

Від самого ранку під Верховною Радою тривав нечисленний, але доволі гучний мітинг на захист української мови, в якому одночасно брали участь близько півтори тисячі осіб.

Свою незгоду учасники мітингу висловлювали і за допомогою дудок та барабанів.
Скільки можна намагатися перетворити нас на колонію?! Я втомилася нюхати, як смердить тут Радянським Союзом
Ірена Карпа

«Скільки можна намагатися перетворити нас на колонію?! Я втомилася нюхати, як смердить тут Радянським Союзом. Ми не хочемо жити у вашому грьобаному Радянському Союзі!» – заявила на акції протесту письменниця Ірена Карпа.

Під вечір учасники акції протесту почали ставити під будівлею парламенту намети.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG