Доступність посилання

ТОП новини

«Стадіони ненависті» – Україну і Польщу критикують за прояви расизму


Лондон – На адресу України та Польщі пролунали звинувачення у тому, що на футбольних аренах обох країн часті прояви расизму і що футбольні органи та поліція ігнорують екстремізм і насильство серед уболівальників.

Звинувачення з’явилися з виходом програми телебачення «Бі-Бі-Сі» «Панорама», в якій подані документальні кадри з українських та польських стадіонів. У телепередачі пролунали заклики до британських уболівальників не їхати на матчі Євро-2012.

Журналісти «Панорами» провели місяць у Польщі та Україні і привезли звідти кадри знущань над чорношкірими футболістами й уболівальниками, видовище расистських вигуків та нацистської символіки на стадіонах. Випуск телепрограми має назву «Стадіони ненависті».

Лодзь

Розповідь починається з польського міста Лодзя, де на трибунах уболівальники скандують образливі гасла, називаючи своїх супротивників євреями.

В об’єктиві камери майорять прапори з расистськими символами, свастика й погрозливі написи на стінах. Чорношкірі футболісти розповіли журналістові «Бі-Бі-Сі», які вигуки лунають на їхню адресу.

Побачивши ці кадри, британський чорношкірий футболіст Сол Кемпбел закликав уболівальників не їхати в Польщу чи Україну.

«Залишайтеся вдома. Дивіться телевізор. Не ризикуйте, бо може статися так, що повернетеся додому у домовині», – радив футболіст і дивувався, що УЄФА погодилася на проведення Євро-2012 за таких умов.

Харків

В Україні «Панорама» знімала у Харкові, де на стадіоні «Металіст» видно уболівальників, які викидають вперед випростану руку і вигукують схоже на нацистське привітання.

Кореспондент спілкувався з молодиками, які називали себе українською патріотичною організацією і оголошували своїм обов’язком боротьбу з іноземцями.

Під час одного з матчів у Харкові видно, як кількох людей били лише тому, що вони виділялися кольором шкіри – це виявилися студенти з Індії.

Міліція не втручалася, а потім в інтерв’ю керівник харківської міліції запевняв, що ніяких проявів расизму на стадіонах ніколи не було й немає.

Англія 70-х

Зображене у телепрограмі виглядало жахливо, але глядачі почули також майже непомітну згадку, що подібні проблеми колись були й на британських стадіонах.

Лондонець українського походження й уболівальник клубу «Арсенал» Володимир розповідає про те, що був свідком розгулу насильства і расової нетерпимості на футбольних матчах 70-х років.

Але упродовж 80-х і 90-х становище змінилося радикально.

Атмосфера на британських стадіонах покращилася насамперед тому, що самі футбольні клуби побачили, наскільки багато потенційних уболівальників просто не купували квитки на матчі, бо їм не подобалося те, що відбувалося на трибунах.

Результат принесли також активні дії поліції. Британський футбол поступово позбувається сумної слави хуліганства, бійок і нетерпимості.

На це пішли роки узгоджених дій, і цьому сприяли зміни настроїв у самому суспільстві.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG