Доступність посилання

ТОП новини

У засудженого надовіку президента Єгипту «криза зі здоров’ям»


Відеокадр: Хосні Мубарак слухає свій вирок 2 червня 2012 року
Відеокадр: Хосні Мубарак слухає свій вирок 2 червня 2012 року
Колишній президент Єгипту Хосні Мубарак, засуджений раніше в суботу до довічного ув’язнення, зазнав «кризи зі здоров’ям», коли його привезли до в’язниці, і потрапив на лікування, повідомили державні єгипетські засоби інформації.

Адвокати 84-річного Мубарака заявили, що оскаржать вирок, винесений йому за звинуваченням у причетності до вбивства мирних демонстрантів під час масових противладних виступів на початку минулого року, які змусили його до відставки. За словами адвокатів, вирок «повний недоліків із усіх боків».

Мубарак заперечував усі звинувачення проти нього.

Такий самий вирок за тими ж звинуваченнями суд, що відбувся в приміщенні поліційного училища на околиці Каїра під охороною п’яти тисяч працівників поліції і двох тисяч військових, виніс і колишньому міністрові внутрішніх справ уряду Мубарака Хабібові аль-Адлі.

Найтяжчим покаранням їм могла бути кара смертю.

Водночас іще шестеро колишніх чільників поліції, які проходили в цій же справі, були виправдані.

Так само суд зняв звинувачення з двох синів Мубарака, Ґамаля і Алаа, яких судили за іншим звинуваченням, у корупції. Але вони залишаються під вартою – на них чекає ще один суд за звинуваченнями в біржовому шахрайстві.

Після оголошення вироку, яке транслювали наживо на телебаченні, в залі суду спалахнули сутички – присутні, протестуючи проти вироку, називали його «нечинним», вважаючи занадто легким. Інші святкували на вулицях Каїра і з приводу самого засудження колишнього президента.

Найвпливовіша в Єгипті суспільна сила, Мусульманське братство, закликала до масових демонстрацій на протест проти виправдання поліційних керівників, яке вона назвала «фарсом».

У лютому минулого року близько 850 єгиптян загинули, понад шість тисяч були поранені, коли сили безпеки Єгипту стріляли по демонстрантах бойовими набоями, гумовими кулями, використовували водомети і кийки.
XS
SM
MD
LG