Доступність посилання

ТОП новини

Площа Свободи в Харкові не для людей, що протестують з мовного питання – Добкін


Михайло Добкін, архівне фото
Михайло Добкін, архівне фото
Заборону провести мітинг на захист української мови на центральному майдані Харкова – площі Свободи – голова Харківської обласної адміністрації Михайло Добкін пояснив сьогодні тим, що ця площа не для тих, хто «не любить Україну».

«Заборонили на площі Свободи, бо цей майдан сьогодні, на жаль для тих, хто не любить Україну, зайнятий підготовкою для однієї з найкращих фан-зон за весь час проведення футбольних європейських чемпіонатів. Ви мені вибачте, але зупинити будівельні роботи заради того, щоб там попіарилося десять-п’ятнадцять людей на мовному питанні… Для мене це не пріоритет. Я думаю, так само подумав і суд. Так само вважатиме дев’ять із десяти мешканців міста Харкова. А їм мовне питання, на відміну від тих, хто хоче створити собі імідж перед виборами, не є нагальним, яке займає весь мозок без залишків», – наголосив Добкін у коментарі Радіо Свобода.

Як зазначив один із організаторів акції, громадський активіст Дмитро Пилипець, причиною для судової заборони провести мітинг на площі Свободи стали передбачення посадовців міської ради, що гасла акції можуть образити громадян з неповнолітніми дітьми чи заважатимуть людям відпочивати. Тому громадська акція, а також захід, влаштований Всеукраїнським об’єднанням «Свобода», провели через дорогу від площі Свободи під вікнами обласної адміністрації.

Акція на підтримку української мови зібрала до ста осіб.

У Харкові та області російська мова оголошена регіональною, хоча суди звертали увагу, що місцеві ради в Україні не мають повноважень у сфері мовної політики.

Сьогодні, 5 червня, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про засади державної мовної політики, ініціаторами якого є народні депутати від Партії регіонів Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов. У пояснювальній записці до законопроекту мовиться, що в разі його ухвалення російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України.
XS
SM
MD
LG