Доступність посилання

ТОП новини

Львів гідно зустрів фанів


Львів – За перші дні європейського чемпіонату з футболу Львів відвідали близько 60 тисяч туристів. Серед них понад 12 тисяч вболівальників приїхали з Німеччини і більше 5 тисяч – із Португалії. Матч Німеччина-Португалія у фан-зоні переглядали майже 30 тисяч людей. Жодних серйозних ексцесів у місті у перші дні Євро-2012 не сталося. Європейці були приємно вражені стародавнім Львовом.

Переважна більшість футбольних фанів прибули у Львів у день матчу. Вболівальники з Німеччини, Португалії і Польщі у центрі заповнили кнайпи, як називають у Львові ресторани. Вони співали і переспівували один одного, кричали, танцювали і охоче ділилися своїми враженнями.

«Ми очікували побачити більше бруду і поганих будинків, але вражені містом. Нам сподобалось старе місто, гарні будинки. Ми зупинились в готелі, все дуже дешево», – каже студент Штефан, який приїхав з Кельна.

«Дружні люди, немає жодних проблем. Нас тут невелика група і ми приїхали дивитись футбол і все. У вівторок поїдемо у Харків», – розповів Йонас із Франкфурта-на-Майні.

Екскурсовод Петро Радковець вважає, що іноземці відкрили для себе Львів. А тому сподівається, що багато хто з них приїде у Львів вдруге. Бо зачаровані тим, що побачили.

Ресторани і кафе подорожчали

Борщ, деруни, котлета по-київськи і пиво – цей перелік з меню був найпопулярніший серед уболівальників. За підрахунками рестораторів, кожен футбольний фанат у середньому випив півтори літри пива. Ціни у львівських ресторанах і кав’ярнях зросли на 30-50%. Для прикладу, фан-меню у піцерії, а це млинці, салат і напій, коштує 80 гривень. Порції у львівських кнайпах не вельми великі.

Львівські готельєри прорахувались з високими цінами на проживання. На сьогодні є майже 15% вільних місць. У готелях до останнього ставили умови: 100% оплата і бронювання тільки на три дні. З 60 готелів у місті повністю заповнені 10. Більше половини вільних місць у гуртожитках, де ціна – 30 євро за добу.

Багато вболівальників з Німеччини і Португалії мешкають у польських містах. Для прикладу у Кракові створили економ-пакети для фанів: п’ять днів проживання, харчування, екскурсії, розваги, поїздки на матч у Львів і зі Львова – 500 євро.

Уже через день 13 червня Львів очікує на вболівальників з Данії. Збірна цієї країни гратиме з Португалією. До речі, збірна Португалії – єдина команда, яка мешкає і тренується у Львові під час Євро.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG