Доступність посилання

ТОП новини

Остання мрія Андрія Шевченка (європейська преса)


Прага – У понеділок Євро-2012 стартує і в Києві, де, як зауважують європейські газети, у своєму першому матчі в групі Д зустрічаються національна збірна України зі збірною Швеції. З цієї нагоди до Києва прибуло вже понад 10 тисяч шведських вболівальників. Намети, в умовах високих цін на готелі в Києві, стали чи не головним засобом порятунку. Газети також інформують, що й ціни в київських готелях пішли на спад. Європейські оглядачі критично розцінюють шанси збірної України на цьому Євро-2012, але нагадують, що у її складі ще грає світова футбольна зірка першої величини – Андрій Шевченко, який сам каже, що це Євро – це його остання мрія і йому снилося, що його команда грає у фіналі цього турніру.

Австрійська Die Presse нагадує, що у понеділок увечері в Києві стартує на Євро-2012 і збірна України у поєдинку зі збірною Швеції. Це Євро, як зауважує видання з Відня, «стане прощальним турніром для 35-річної футбольної зірки світу Андрія Шевченка». Газета вважає, що збірна Олега Блохіна залишає поки що досить суперечливе враження, підготовка якої до Євро-2012 в останні тижні проходила не досить гладко, програли у товариській грі тим же австрійцям, які за бортом цього Євро-2012. Газета з Австрії також вважає досить темною і суперечливою історію з отруєнням українських футболістів перед товариським матчем із Туреччиною 5 червня в Німеччині. Блохін все ж таки вірить у своїх гравців, особливо у Шевченка, бо вважає його «не просто гравцем», а досвідченим професіоналом. Die Presse наголошує, що Андрій Шевченко завоював у клубному професійному футболі всі можливі титули, отримав «Золотий м’яч» кращого футболіста Європи, але йому не вистачає ще на додачу успіху у великому турнірі його збірної. Йому чвертьфіналу на чемпіонаті світу 2006 року не достатньо, і він мріє на Євро-2012 про більше для України, він так і каже перед матчем зі Швецією: «на нас дивиться вся Україна».

Чеська IDNES також не приховує свого скептицизму щодо шансів збірної України на Євро-2012 і нагадує, що у товариському матчі з чехами напередодні Євро команда програла з рахунком 0:4. Видання також цитує Андрія Шевченка, який сказав: «...можу вас запевнити: у грі зі Швецією ви побачите зовсім іншу українську збірну». Видання з Праги також зауважує, що, на відміну від України, шведи виграли всі 5 товариських матчів напередодні турніру. Головна зірка Швеції – провідний гравець італійського клубу «Мілан» Златан Ібраґімовіч – налаштований оптимістично на вечірню гру понеділка в Києві з Україною. «Думаю, що психологічно трибуни більше в’язатимуть ноги українцям. Ми хочемо на старті турніру виграти, це важливо для нас психологічно», – зазначив Ібраґімовіч.

Польська Gazeta Wyborcza пише, що уряд Нідерландів відмовився від політичного бойкоту Євро-2012 в Україні і на суботній матч їхньої збірної в Харкові з Данією приїхали міністр спорту та міністр охорони здоров’я. Наявність вільних місць під час цієї гри на «Металісті» означала певний провал плану і харківських спекулянтів квитками. У понеділок, як зауважує видання, розпочинається Євро-2012 і в Києві грою українців зі шведами, а ціна на квиток з рук тут сягає 1500 євро. Донецьк також відчув на собі негативи європейської преси. До понеділка на матч Франція – Англія донецькі організатори не дораховують кількох тисяч вболівальників, насамперед англійських, які зі страху перед можливим проявами расизму і високих цін не ризикнули подорожувати на кілька тисяч кілометрів від Лондона.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG