Доступність посилання

ТОП новини

«Марш мільйонів» у Росії закликав Путіна до відставки


Прага – Десятки тисяч жителів Москви вийшли у вівторок на «Марш мільйонів», демонструючи свою незгоду з режимом Володимира Путіна. Поліція каже, що на вулиці столиці Росії вийшло до 18 тисяч демонстрантів, опозиція ж оцінює кількість учасників протестів у Москві від 30 до 100 тисяч осіб. Опозиція узгодила до дня свого маршу «Маніфест вільної Росії», в якому закликає до відставки Путіна, створення нового виборчого закону та реформування Державної думи і позачергових виборів парламенту і президента Росії. Демонстрації солідарності опозиції відбулися в низці інших російських міст.

Жодного насильства чи арештів на нинішньому марші опозиції в Москві не було. Учасники демонстрації ухвалили резолюцію, в основу якої покладено «Маніфест вільної Росії». Активістка екологічного руху Росії Євгенія Чирікова зачитала рішення мітингу на проспекті Сахарова.
Ми вважаємо необхідним провести демонтаж політичного устрою
Євгенія Чирікова

«Ми вважаємо необхідним провести демонтаж політичного устрою в рамках діючої конституції. Головні заходи, які необхідно здійснити: перше – відставка Володимира Путіна», – проголосила Євгенія Чирікова один із перших пунктів резолюції багатотисячного мітингу опозиції.

Ми повинні закликати всіх громадян нашої країни у всіх містах, селищах – виходити на вулиці
Геннадій Гудков
«Ми повинні закликати всіх громадян нашої країни у всіх містах, селищах – виходити на вулиці і казати те, що ми думаємо про свою країну, те, що ми думаємо про владу і вимагати змін. Росія повинна бути вільною, демократичною, а влада повинна бути чесною. Це наша країна», – заявив на мітингу в Москві депутат Державної думи від «Справедливої Росії» Геннадій Гудков.

Опозиція також пропонує владі діалог у вигляді круглого столу, де можна обговорити висунуті протестуючими вимоги та запропоновані реформи системи влади.

«Чому ми прийшли на демонстрацію, тому, що ми проти беззаконня, яке діється в нашій країні», – каже молодий учасник демонстрації в Москві.


Не можемо допускати нічого, що ослаблює нашу державу чи розколює суспільство
Володимир Путін

Офіційні ЗМІ передавали накази Путіна

Тимчасом телеканали Росії транслювали у перебігу протестів опозиції зауваження президента Володимира Путіна, який казав: «Ми не можемо допускати нічого, що ослаблює нашу державу чи розколює наше суспільство». Путін також заявив через ЗМІ, що не буде «допускати кроків і дій, які загрожують соціально-економічними потрясіннями».

Невеличкі демонстрації на підтримку московського протесту відбувалися в Тюмені, Уфі, Красноярську й інших містах. Близько 500 демонстрантів вийшли на вулиці в Санкт-Петербурзі.

Кількох відомих діячів опозиції тримали в поліції Москви на допитах пов’язаних із організацією протестів 6 травня, які завершилися зіткненнями з поліцією. Активіст Ілля Яшин, популярна телеведуча Ксенія Собчак та відомий російський блогер Олексій Навальний були звільнені з поліції лише надвечір у вівторок. Поліція заявляє, що конфіскувала під час обшуків у понеділок понад один мільйон євро у Ксенії Собчак та Іллі Яшина. Раніше представники російської влади наголошували, що акції протесту фінансуються з-за кордону.

Минулого тижня Володимир Путін підписав закон про нові суворі заходи у вигляді великих штрафів щодо учасників чи організаторів несанкціонованих демонстрацій в Росії. Нові штрафи для індивідуальних учасників сягають 9 тисяч доларів, понад 18 тисяч доларів для організаторів, для груп чи організацій – понад 30 тисяч доларів. Закон також передбачає сотні годин громадських робіт для тих, хто не має грошей на штрафи.

У Держдепартаменті США розцінили новий закон Росії як спосіб придушення вільнодумства та свободи зібрань.

Експерти кажуть, що драконівські заходи влади проти опозиції можуть лише підсилити масштаби протестів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG