Доступність посилання

ТОП новини

Ізольований Янукович звинувачує Тимошенко за вбивство (європейська преса)


Український Президент має багато влади, та він самотній і ізольований, пишуть європейські видання. Віктор Янукович звинуватив Юлію Тимошенко в причетності до вбивства Євгена Щербаня, і на це теж звертають увагу публікації в європейській пресі. Газети також аналізують економічні перспективи України після Євро-2012.

Європейське видання European Voice називає Віктора Януковича впливовим, але «ізольованим» Президентом України. Автор статті, викладаючи читачам політичну біографію Януковича до найостаннішого часу, пише, що він опинився в «пастці-22»: якщо він помилує Юлію Тимошенко, то зіпсує виборчі шанси Партії регіонів і розчарує багатьох своїх виборців; якщо судді виправдають її в касаційному процесі, то дехто скаже, що то Янукович так наказав; а якщо ж вона залишиться у в’язниці, то це далі погіршуватиме відносини і з ЄС, і з Росією. І це ще не всі проблеми Президента: і в самій Україні кредит довіри до нього майже вичерпаний, реформи зупинилися, деякі з них суперечливі, економічне відновлення йде повільно, його популярність упала, і розвернути цю тенденцію буде дуже непросто. Тож, перебуваючи ніби на верхівці влади, Янукович, як виглядає, відчуває велику небезпеку, пише автор статті, – він оточив свій люксовий приватний маєток шестиметровою стіною, а на роботу їздить броньованою автоколоною – вулицями, очищеними від іншого руху. Янукович, як виглядає, постав перед політичним провалом – його сподівання на реформи і тісніші відносини з ЄС зазнали невдачі. А його спрямування за відсутності будь-якої стратегії диктується моментальними потребами влади, мовиться в статті.

Польське видання Rzeczpospolita пише про те, що Президент Янукович націлив на свою суперницю Тимошенко «важку артилерію», звинувативши її в причетності до гучного вбивства 16 років тому – він заявив в інтерв’ю агентству Bloomberg, не чекаючи на вирок суду, що колишня прем’єр причетна до цілої низки кримінальних злочинів, серед них також до вбивства депутата Євгена Щербаня 1996 року в Донецьку. Ці слова викликали бурю, і захисники колишнього Прем’єр-міністра звинуватили Президента в тому, що він уже виніс їй вирок, і додали, що найбільше зацікавленим у вбивстві Щербаня був саме Янукович, який невдовзі зайняв тоді посаду вбитого і став керівником Донецької області. Щоправда, додає видання, по обіді Президент усе ж спростував свою нещасливу заяву і визнав, що справа Щербаня є виключно прерогативою суду. А ще авторка статті пригадує, як урядовці в Києві хвалилися, що попри бойкот політиками Євро-2012 до України приїжджає рекордна кількість гостей – але на матчі між Україною і Швецією компанію Януковичеві склав тільки шведський посол. Іще з Данії прибув кронпринц Фредерік – який пройшов контроль на летовищі разом із іншими данськими вболівальниками.

Британське видання Financial Times публікує економічний погляд на Україну, Президент якої Віктор Янукович і щільний клан донецьких, що оточує його, серед бойкоту матчів Євро-2012 західними політиками через суперечливе ув’язнення опозиційного діяча Юлії Тимошенко і звинувачень України в расизмі перед чемпіонатом змогли нарешті колективно зітхнути з полегшенням після перемоги української збірної над Швецією. В інвестиційному фонді East Capital очікують, що завдяки чемпіонатові іноземці витратять в Україні додатково до 300 мільйонів євро; українська ж влада вважає, що гості залишать в Україні до 800 мільйонів євро. В іншій такій організації, Troika Dialog, вважають, що в разі успішного перебігу чемпіонату витрати України на інфраструктуру можуть призвести до сталого зростання кількості туристів. Водночас в East Capital звертають увагу, що прибуткові контракти на будівництво подіставалися низці компаній, у першу чергу невеликим донецьким, без належних публічних тендерів, і це майже не відобразилося на біржових ринках, де бракує українських будівельних компаній, які б виставляли на продаж свої акції. За прогнозами Troika Dialog, цього року економіка України зросте лише на 0,2 відсотка від ВВП; найоптимістичніший сценарій – 3-відсоткове зростання, якщо не поглибиться криза в єврозоні. А акції українських компаній, попри успіх кількох із них на західних біржах, цього року впали на 37 відсотків у доларовому вираженні, так що економіка України, в якій переважає чорна металургія, видобування вугілля і сільське господарство, стала другою найгіршою у світі після Кіпру через низьку ліквідність і високі ризики, пов’язані з проблемами управління і з політикою.

І знову Rzeczpospolita звертає увагу і на Донецьк – на його летовище, ґрунтовно перебудоване до Євро-2012. Тепер воно має надію стати місцевим транспортним вузлом – «хабом». Аеропорт має нині новий пасажирський термінал, пропускна здатність якого зросла вдесятеро, нову злітно-посадкову смугу, розраховану на найбільші й найважчі літаки, нову диспетчерську вежу, а ще п’ять рукавів, що полегшують перехід пасажирів до літаків. Першими скористалися з цього якраз пасажири польської компанії LOT, пише польське видання. Воно також наводить слова речника цієї авіакомпанії, що вона в нинішньому літньому розкладі збільшила кількість рейсів між Варшавою і Донецьком із трьох до п’яти на тиждень, а також перенесла їх із нічного, як раніше, на денний час. За словами речника, лінія до Донецька розвивається, і в Польщі на її майбутнє дивляться з оптимізмом і після закінчення Євро-2012.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG