Доступність посилання

ТОП новини

Більшість парламенту хоче ухвалити мовний закон до літніх канікул


Київ – Ухвалений Верховною Радою у першому читанні проект закону «Про засади державної мовної політики» суперечить Конституції України. Про це в понеділок заявив голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» Павло Мовчан. Він закликає до «української хвилі» і бойкоту російської продукції. У парламентській більшості критику відкидають і збираються ухвалити «мовний закон» до літніх канікул, які у депутатів починаються 6 липня.

Ухвалення «мовного закону» Колесніченка-Ківалова загрожує національній цілісності та суверенітету України і суперечить Конституції. Такого висновку дійшли фахівці «Просвіти», заявив голова товариства, депутат із фракції «Реформи заради майбутнього» Павло Мовчан. «Просвіта» обіцяє владі «українську хвилю».
Закликаємо обласні об’єднання, творчі спілки, громадські організації самоорганізовуватися на захист своїх прав
Павло Мовчан

«Закликаємо обласні об’єднання, творчі спілки, громадські організації самоорганізовуватися на захист своїх прав. Створити громадську слідчу комісію для розслідування обставин ухвалення законопроекту про засади мовної політики всупереч Конституції України. Організовувати протести та пікети місцевої влади з вимогою стати на захист української мови. Ми починаємо українську хвилю», – наголосив Павло Мовчан.

Колесніченко: скажіть в очі, де саме порушується Конституція?

Співавтор законопроекту, народний депутат із Партії регіонів Вадим Колесніченко у відповідь сказав Радіо Свобода, що його критики не внесли жодного конкретного зауваження, а лише скиглять, що «гине солов’їна мова».
Ми запропонували відкрити круглий стіл спеціалістів, а не патріотів. Досі ніхто не відгукнувся
Вадим Колесніченко

«Ми запропонували відкрити круглий стіл спеціалістів, а не патріотів, щоб вони вказали, де цей законопроект порушує якимось чином права української мови як державної по тексту, по словам, по статтям, щоб люди побачили всю дурість тих патріотів. Але, на жаль, ще досі ніхто не відгукнувся на цілком зрозумілу пропозицію, – каже Вадим Колесніченко. – Скажіть, будь ласка, відверто, в очі, де саме порушується Конституція чи порушують права україномовних громадян? Мені цікаво, чому ще досі жодного конкретного зауваження?»

Колесніченко нахабно бреше – Василенко

Утім, негативні висновки на цей проект уже давали різні парламентські комісії (Комісія з питань культури і духовності, Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради, Комітет з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності, Комітету з питань бюджету), Міністерства фінансів і юстиції України, Венеціанська комісія Ради Європи і експерти ОБСЄ, говорить доктор юридичних наук, професор Володимир Василенко.
Цей законопроект не відповідає Конституції і підриває конституційний лад України
Володимир Василенко

«У всіх цих проектах говориться про те, що цей законопроект суперечить Конституції і законам України з вказівкою на конкретні пункти законопроекту Колесніченка-Ківалова. Там їх безліч. Це десятки-сотні невідповідностей. Цей закон не підлягає реформуванню і змінам. Він в своїй концептуальній основі не відповідає Конституції і підриває конституційний лад України. Пан Колесніченко нахабно бреше», – заявив Володимир Василенко.

Попри критику, парламентська більшість хоче до кінця цієї сесії остаточно ухвалити «мовний закон». Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що цей документ ймовірно розглядатимуть 4-5 липня, тобто до початку літніх канікул у Верховній Раді.

До законопроекту внесуть близько тисячі поправок, очікує Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Депутати мають час вносити пропозиції до середини дня 19 червня, а потім їх будуть розглядати у профільному комітеті.

Тим часом «Просвіта» на 18 червня у Києві скликає мітинг на захист української мови. А крім цього, закликає до «масового бойкоту» російської аудіо-, відео-, кінопродукції та інтернет-сайтів.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG