Доступність посилання

ТОП новини

Діти, народжені у колоніях: поза «зоною» державної допомоги


Наталя Фоміна

Київ – В Україні досі не прописаний механізм отримання допомоги при народженні дитини для жінок, які відбувають покарання у виправному закладі. Матері, які зіткнулися з цією проблемою, кажуть: отримувати передбачені законом кошти з колонії неможливо. Але і після виходу з в’язниці держава не поспішає виплачувати матерям допомогу, яка, за планами уряду, до кінця року перевищить 28 тисяч гривень на першу дитину.

Засуджену до 5 років за ґратами Наталю Крюковцеву з Чернігівської виправної колонії відпустили достроково. Вона завагітніла під час відбування покарання і потрапила під статтю 83 Кримінального кодексу – «звільнення від відбування покарання вагітних жінок». Народила Наталя Крюковцева уже на волі. Разову допомогу на дитину отримала, однак, за словами Наталі Крюковцевої, якби залишилася у колонії до кінця терміну, гроші від держави навряд чи побачила.

Причина у тому, пояснює вона, що подати документи на допомогу потрібно у дванадцятимісячний термін після народження дитини. Перебуваючи за ґратами, каже жінка, це фізично неможливо.

«Я народила, через місяць подала всі документи і мені гроші видали. Але це взагалі незрозуміла ситуація. Куди йдуть ці гроші і куди вони взагалі зникають? Уявіть собі: жінка, яка звільняється і в якої маленька дитина, у неї немає ніякої допомоги. Де їй брати гроші? На роботу вона влаштуватися не може, дитину у дитсадок оформити не може. Куди йти? Знову красти?» – говорить Наталя Крюковцева.

Статус дитини визначає її право на отримання допомоги

Чому ж ув’язнені жінки не можуть отримувати допомогу при народженні дитини? Начальник Одеської виправної колонії Ольга Каракай пояснює це тим, що батьки дітей, які виховуються у дитячому відділенні при колонії, за законодавством не мають права на таку допомогу.

За її словами, згідно із законодавством, отримати допомогу на дитину, яка народилася у колонії, можна лише у тому разі, якщо немовля заберуть рідні засудженої, оформивши при цьому опікунство. Однак, за словами Ольги Каракай, родичі ув’язненої породіллі цього робити зазвичай не поспішають.

У законодавстві не прописано

Причина також у тому, кажуть у колонії, що у законодавстві нині офіційно не прописано положень про виплату або відмову виплати грошової допомоги при народженні дитини саме для жінок, які відбувають покарання. Заступник голови Спостережної комісії виконавчого комітету Чернігівської міської ради Григорій Кропива пояснює це тим, що дитяче відділення при колонії діє як дитсадок – за державний кошт. Тож держава, припускає Кропива, ймовірно, не вважає за потрібне виділяти на дитину ще й матеріальну допомогу.

Допомога при народженні справді не виплачується. Ми подавали відповідні клопотання до Міністерства юстиції, але конкретної відповіді ніхто не може дати
Григорій Кропива
«Допомога при народженні справді не виплачується. Ми подавали відповідні клопотання до Міністерства юстиції, але конкретної відповіді ніхто не може дати. Можливо, варто виплачувати допомогу лише після звільнення. Наприклад, якщо ув’язнена перебуває у колонії разом з дитиною три місяці, а потім її звільняють за статтею 83,то на період перебування за ґратами допомоги не видавати, тобто утримати частину грошей за 3 місяці, а залишок видати», – зазначає Григорій Кропива.

У прес-службі Уповноваженого Президента з прав дитини Юрія Павленка повідомили, що він уже подав у Кабмін низку пропозицій, які сприяли б врегулюванню питання виплати допомоги на дитину ув’язненим жінкам. Однак поки що ймовірність того, що засуджена породілля не отримає від держави передбачених для її дитини грошей, залишається дуже високою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG