Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисник оскаржує ухвалення «мовного» законопроекту регіоналів


Верховна Рада України після голосування мовного законопроекту в першому читанні, 5 червня 2012 року
Верховна Рада України після голосування мовного законопроекту в першому читанні, 5 червня 2012 року
Дніпродзержинський правозахисник, член Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Віталій Купрій спрямував до Вищого адміністративного суду позовну заяву, якою оскаржує результати голосування за законопроект «Про мовну політику», ухвалений Верховною Радою у першому читанні. Про це Радіо Свобода у четвер повідомив сам Віталій Купрій.

За його словами, головний аргумент позову – порушення чинного законодавства під час процедури голосування.

«Частина депутатів особисто не голосувала за цей законопроект, але їхні голоси враховані. Коли відбулося голосування, у залі особистими підписами було зареєстровано присутність 169 депутатів, це можна визначити через систему голосування «Рада». Між тим за законопроект проголосували 234 особи, тобто голосування було здійснено за них їхніми колегами. Це є порушенням Конституції. Стаття 84 визначає, що депутат має здійснювати голосування на пленарних засіданнях особисто», – сказав Радіо Свобода Віталій Купрій.

За словами правозахисника, він вимагає визнати голосування незаконним та скасувати його результати.

Як зазначив Віталій Купрій, за законодавством, упродовж трьох днів суд має вирішити питання про відкриття провадження. Відмова може стати підставою для звернення до європейського суду з прав людини.

Раніше народні депутати фракції «БЮТ-Батьківщина» подали позовну заяву до Вищого адміністративного суду України з вимогою визнати протиправними дії щодо ухвалення в першому читанні законопроекту про засади державної мовної політики.

5 червня парламент ухвалив у першому читанні законопроект «Про засади державної мовної політики», ініційований народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком. «За» проголосували 187 народних депутатів від Партії регіонів, двоє членів фракції НУНС, 25 депутатів від КПУ, двоє від Народної партії, шестеро членів групи «Реформи заради майбутнього» і 12 позафракційних депутатів.
XS
SM
MD
LG