Доступність посилання

ТОП новини

Вугілля замість російського газу: брудно, але вигідно?


«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних досліджень. Ставте свої запитання в коментарях, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів.

Київ – Використання вугілля замість газу в енергетиці дасть Україні змогу відмовитися від п’ятої частини імпортного блакитного палива та здешевити комунальні послуги. Так вважають урядовці, експерти та керівники теплоелектроцентралей, які вже переобладнують устаткування на українське вугілля. Між тим, екологічні ризики від таких змін визнають і незалежні фахівці, і окремі представники влади й енергетичної галузі. Окрім того, вони стверджують, що відмова від газу стосуватиметься лише частини теплової енергетики, а відтак ефект від економії російського газу буде меншим.

Дарницька теплоелектроцентраль, найстаріша у Києві, забезпечує теплом і струмом 270 тисяч мешканців. Після реконструкції може працювати на різних видах палива, залежно від його ціни. З часу подорожчання газу ТЕЦ споживає більш дешеве вугілля, а відтак мешканці прилеглого району сплачують за комунальні послуги менше, ніж в інших районах столиці. Киянин Владислав, який понад 15 років мешкає біля Дарницької ТЕЦ, такою перевагою від її сусідства задоволений. Однак не виключає, що вона відчутно шкодить довкіллю.

«З того часу, як я тут живу – постійно бачу Дарницьку ТЕЦ у вікні. Насправді, вона мені не заважає, хоча, імовірно, – шкодить довкіллю. Але головне, що в порівнянні з іншими районами Києва ми витрачаємо значно менше грошей на комунальні послуги», – каже місцевий мешканець.

Вугіллям хочуть замінити п’яту частину російського газу

Різні фахівці сходяться на думці, що за нинішньої ситуації на ринку енергоносіїв виробництво тепла та електроенергії з вугілля є у 2-3 рази дешевшим, аніж з газу чи мазуту.

На початку року, відвідавши Дарницьку ТЕЦ, прем’єр Микола Азаров визнав, що такий перехід з газу на вугілля є економічно вигідним. Тоді ж міністр палива, енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко оприлюднив розрахунки: повна заміна російського газу на українське вугілля в енергетиці дасть змогу зекономити більше шести мільярдів кубометрів блакитного палива на рік.

За словами міністра, процес заміни триватиме близько року. Міненерговугілля розробило відповідну державну програму, яку вже затвердив Президент Віктор Янукович.

Сіверськодонецька ТЕЦ на Луганщині – одна з тих, яку нині переводять на вугілля. Реконструкція станції коштуватиме близько 200 мільйонів доларів, і має свої підводні камені, але в підсумку є економічно вигідною, розповідає заступник директора з питань перспективного розвитку ТЕЦ Олександр Умріхін.

«Тисяча кубів газу в Україні коштує зараз більше ніж 400 доларів, а тонна вугілля з дещо меншою тепловою здатністю –100 доларів. Так, є великі проблеми: доставка вугілля, його подрібнення, підготовка, склади для зберігання. Однак виходить, що вартість електроенергії від Сіверськодонецької ТЕЦ може знизитися десь удвічі, – розраховує енергетик. – На повній потужності станція використовуватиме півмільйона тонн вугілля на рік. Візьміть тридцять тисяч кубів газу, які ми спалюємо за годину, і порахуйте, скільки за рік ми зекономимо».

Переводити енергетичні потужності України з газу й мазуту на вугілля необхідно не лише для зменшення енергетичної залежності. Головне – що це допоможе вугільній галузі та соціальній сфері, наголошує народний депутат від Партії регіонів Василь Хара.

«Паралельно з розвитком шахти розвивається інфраструктура: магазини, дитячі садки, лазні, бібліотеки, палаци культури. Робочі місця з’являться, діти народжуватимуться. Ланцюжкова реакція зі створення робочих місць всієї інфраструктури, що забезпечує шахту, а також селища чи міста, у якому знаходяться ці шахти», – зазначає Василь Хара.

Перехід на вугілля: «чорне» майбутнє або нові технології

Між тим, екологічна шкода від роботи ТЕЦ на вугіллі переважить імовірні економічні вигоди відмови від газу, вважають фахівці з охорони довкілля. Серед них – і директор енергетичної програми Національного екологічного центру України Артур Денисенко.

«Переведення генеруючих потужностей на вугілля обов’язково призведе до викидів забруднюючих речовин і парникових газів, найбільша загроза – що це відбуватиметься саме в містах, – каже він. – Альтернатива такому кроку – зменшення втрат в електричних та теплових мережах, модернізація ТЕС і ТЕЦ з метою зменшення шкідливих викидів».

Еколог наголошує, що у місцях розташування енергогенеруючих потужностей, які працюють на вугіллі, шкідливі викиди викликають хвороби дихальних шляхів, і в місцевих мешканців частіше трапляються онкологічні захворювання. Таких висновків доходять і науковці. Так дослідник із Луганська Володимир Жданов з’ясував, що викиди вугільних теплових електростанцій накопичуються в людському організмі й послаблюють імунітет. Він виявив зв’язок між викидами та концентрацією важких металів у сечі та волоссі людей. Те, що збільшення частки вугілля в енергетиці погіршить екологію, зрештою визнав і прем’єр Микола Азаров.

Між тим, у деяких розвинених країнах, передовсім у США, не відмовляються від вугілля в енергетиці, а поліпшують технологію його спалювання. До прикладу, в штаті Кентуккі, близько 92 відсотки електроенергії виробляють теплоелектростанції, які працюють на вугіллі. Підвищення робочих температур електрогенерації, зменшення обсягів споживання енергії на самих електростанціях і суперсучасні турбіни дали змогу скоротити викиди лише парникових газів на 18 відсотків. Спроби іти цим шляхом є і в Україні. Зокрема, після реконструкції Дарницької ТЕЦ її фільтри затримують до 9 відсотків пилу й димових газів.

«Природний газ – не кращий. Викиди електростанцій, які на ньому працюють, менші, але все одно вони є», – констатує Родні Ендрюс, директор Центру прикладних енергетичних досліджень при Університеті Кентуккі.

ТЕС чи ТЕЦ: з чого почати

В Україні вугільні теплоелектростанції дають до половини електроенергії. Однак через недоліки технології на більшості з них спалюється певна кількість мазуту та близько півмільярда кубометрів блакитного палива – щоби краще згорало вугілля. Зменшувати цю частку більш вигідно та екологічно безпечно, аніж переводити на вугілля теплоелектроцентралі, розташовані у великих містах, вважає колишній міністр палива та енергетики, а нині голова наглядової ради ПАТ «Київенерго» Іван Плачков.

«На ТЕС газ і мазут спалюються частково, на розтопку і підтримання горіння. Можна зробити невелику реконструкцію, яка повністю виключає спалювання мазуту й газу. А на теплоелектроцентралях – я не розумію, як це можна зробити. Може є якийсь геній, який має недорогу й екологічно безпечну технологію переходу на вугілля, але мій досвід жодної такої можливості не підказує», – підсумовує Іван Плачков.

Натомість директор Державної агенції з енергоефективності та енергозбереження Микола Пашкевич переконаний, що великі теплоелектростанції, на відміну від ТЕЦ, використовують незначну кількість газу й мазуту, тому інвестувати в їхню заміну невигідно.

Ідея переводити з газу на вугілля і теплоелектростанції, й ТЕЦ – на часі, оскільки ціна на газ досить висока, і ростиме далі, заявив Радіо Свобода експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

«Логіка у цьому є, тим більше, що Україна нарощує видобуток вугілля, за останній рік – на 10 відсотків. Але питання в тому, де взяти кошти на переобладнання з газу на вугілля? Є й інші труднощі. Половина ТЕЦ на вугіллі працювала раніше, і там не потрібно значних вкладень, решта – потребуватиме великої модернізації», – констатує експерт.

Теплоелектроцентралі виробляють десяту частину електроенергії в Україні. Переведення їх на вугілля дозволить економити понад 6 мільярдів кубометрів газу щорічно, але на це необхідно понад 4 мільярди доларів, наводить розрахунки Юрій Корольчук. Він вказує, що близько третини від цих коштів має бути використано для очищення викидів. Втім, на думку експерта, із 23 українських ТЕЦ реально від газу відмовляться лише ті 12, які готують для приватизації.

У такому разі, модернізацію оплачуватиме приватний інвестор, але контролювати дотримання екологічних норм буде важче. Чи відмовляться від використання газу теплоелектростанції – остаточно вирішуватимуть не урядовці, а власники українських ТЕС, вважає Юрій Корольчук. Нині найбільшим пакетом акцій теплоелектростанцій в Україні володіє група компаній Ріната Ахметова.


Наступного понеділка слухайте про можливості використання соломи як українського альтернативного джерела енергії.

«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних досліджень. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG