Доступність посилання

ТОП новини

Касацію «газової» справи Тимошенко затягують за вказівкою Януковича – захист


Київ – Розгляд касації у «газовій» справі Юлії Тимошенко знову перенесли – на 12 липня. Відповідне рішення, на вимогу прокурорів, ухвалила колегія суддів Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ. Захист колишнього Прем’єр-міністра заявив, що справу затягують за вказівкою Президента Віктора Януковича, щоб, мовляв, перешкодити оскарженню рішень українських судів щодо Юлії Тимошенко у Європейському суді з прав людини. Натомість держобвинувачення стверджує, що лише піклується про реалізацію права засудженої на захист.

«Колегія суддів ухвалила клопотання прокурорів задовольнити. Відкласти розгляд кримінальної справи щодо Юлії Тимошенко до 12 липня 2012 року» – відразу після оголошення цього рішення головуючим у засіданні суддя Станіслав Міщенко, один із присутніх у залі суду прихильників засудженого екс-прем’єра заграв на трубі «Вставай, страна огромная».

Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко не виключив, що і наступні засідання Вищого спеціалізованого суду з розгляду касаційної скарги Юлії Тимошенко у «газовій» справі також будуть переносити.
Януковичу не хочеться отримати будь-яке рішення касаційного суду, яке повністю відкриє двері скарзі до Європейського суду з прав людини
Сергій Власенко

«Юлія Тимошенко написала дві заяви до Вищого спеціалізованого суду з вимогою слухати без неї. Прокурор не розуміє різниці між розглядом справи у суді першої інстанції, в якій є обов’язковою присутність особи, яка обвинувачується, і розглядом у касаційній інстанції, де така присутність є беззаперечним правом людини. Про такий розвиток подій ми попереджали перед судовим розглядом. Януковичу не хочеться отримати будь-яке рішення касаційного суду, яке повністю відкриє двері скарзі до Європейського суду з прав людини», – заявив Власенко.

Водночас, Сергій Власенко наголосив, що Страсбурзькому суду нічого не заважає розглядати скаргу Юлії Тимошенко, незважаючи на те, що не повністю пройдено шлях оскарження в Україні. За його словами, Європейський суд з прав людини неодноразово зазначав, що вичерпання всіх національних інститутів із захисту прав людини не є аксіомою, і воно вивчається судом у кожному конкретному випадку.
Розгляд касації у «газовій справі» Тимошенко перенесли
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Прокуратура піклується про права Тимошенко?

Представники держобвинувачення спростовують закиди у затягуванні касаційного розгляду у справі Тимошенко. Про це заявила прокурор Оксана Дрогобицька.

«Дана особа перебуває у лікувальному закладі, де проходить курс реабілітації. У зв’язку з цим прокуратура наполягає на тому, що вона не може повною мірою реалізувати своє право щодо присутності чи неприсутності у судовому засіданні щодо своєї справи. Тому ми просили перенести. З огляду на те, що захист досить часто повторює, що постійно йде порушення з боку судової гілки влади права засудженої Тимошенко на захист, ми зайняли таку позицію», – сказала вона.

Оксана Дрогобицька також додала, що логічно було б дочекатися результатів судово-медичної експертизи стану Юлії Тимошенко.

Суд як символ реваншу

Сергій Власенко нагадав, що рішення про проведення експертизи було ухвалене Київським райсудом Харкова у справі щодо ЄЕСУ, а відтак, не має ніякого стосунку до касаційного розгляду «газової» справи. Він також зауважив, що нинішнє засідання відбувалося «в історичному місці».
Ми сьогодні слухали справу у тій самій залі, в якій проводилися слухання у 2004 році за результатами президентських перегонів
Сергій Власенко

«Ми сьогодні слухали справу у тій самій залі, в якій проводилися слухання у 2004 році за результатами президентських перегонів. Тому сьогоднішнє судове засідання може служити символом реваншу», – відзначив Власенко.

На засіданні у Вищому спеціалізованому суді також були присутні спеціальні спостерігачі Європейського парламенту у справі Юлії Тимошенко Пат Кокс та Александр Квасневський.

Печерський районний суд Києва у жовтні 2011 року засудив Юлію Тимошенко до 7 років позбавлення волі за звинуваченням у перевищенні повноважень при підписанні газових контрактів із Росією в 2009 році. Апеляційний суд залишив вирок чинним.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG