Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО солідарні з Туреччиною через її збитий Сирією літак, та без колективної оборони


Андерс Фоґ Расмуссен на прес-конференції в Брюсселі після засідання Північноатлантичної ради НАТО 26 червня 2012 року, скликаного на прохання Туреччини
Андерс Фоґ Расмуссен на прес-конференції в Брюсселі після засідання Північноатлантичної ради НАТО 26 червня 2012 року, скликаного на прохання Туреччини
Союз НАТО підтримує Туреччину в її конфронтації з Сирією, яка збила минулого тижня турецький літак, заявив сьогодні генеральний секретар Північноатлантичного союзу Андерс Фоґ Расмуссен.

Як сказав він після засідання Північноатлантичної ради НАТО в Брюсселі, скликаного на прохання Туреччини через той інцидент, безпека всього Північноатлантичного союзу «неподільна».

Та водночас, додав він, союз НАТО не став обговорювати можливість вдатися до статті 5 Вашингтонського договору про заснування Північноатлантичного союзу, яка встановлює принцип колективної оборони в разі збройного нападу на окремих членів – «напад на одного чи кількох є напад на всіх».

Раніше сьогодні прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган попередив, що його країна відповість воєнною силою в разі, якщо сирійські військові порушать турецький кордон.

Як сказав він у турецькому парламенті, останнім часом сирійські вертольоти п’ять разів порушували повітряний простір Туреччини, та Анкара не відповідала на це. Відтепер же, сказав він, відповідь буде на кожне таке порушення.

Прем’єр також повторив попередні заяви турецької сторони, що її неозброєний літак-розвідник дійсно помилково залетів у п’ятницю в повітряний простір Сирії, але відразу після виявлення помилки залишив його і був збитий уже над міжнародними водами Середземного моря, причому без ніякого попередження. Туреччина наголошувала, що той літак не здійснював ніякої діяльності проти Сирії і виконував інші завдання. Сирія ж стверджує, що збила турецький літак-порушник іще в своєму повітряному просторі і що мала на це повне право.
XS
SM
MD
LG