Доступність посилання

ТОП новини

Як не дати дитині стати злочинцем


Уповноважений з прав дитини Юрій Павленко та Марія (фото з: http://www.facebook.com/up.z.prav.dytyny)
Уповноважений з прав дитини Юрій Павленко та Марія (фото з: http://www.facebook.com/up.z.prav.dytyny)
Київ – Майже тисяча неповнолітніх перебуває у місцях позбавлення волі, повідомляє прес-служба Уповноваженого з прав дитини. У слідчих ізоляторах понад півроку перебувають 165 дітей. Більшість правопорушників очікують на вирок по кілька років. За цей час, стверджують фахівці, відбувають незворотні зміни в особистості підлітка. Якщо до СІЗО вони потрапили через необачну дитячу витівку, то виходять вони звідти вже злочинцями. Правоохоронці і правозахисники сходяться на думці, що запобігти проблемі може ювенальне судочинство, але запровадження його найближчим часом в Україні не очікують.

Сімнадцятирічну Марію засудили за крадіжку старого велосипеда до ув’язнення терміном 3 роки і один місяць. Украдений велосипед, який пізніше судовий експерт оцінив у 160 гривень, дівчина повернула вже за кілька годин. Проте заява на правопорушницю вже була на столі міліції. Марію спочатку забрали до Житомирського СІЗО, а потім до Лук’янівського, де вона провела місяць. У перебігу розслідування з’ясувалось, що дівчина – восьма дитина у сім’ї пияків.

Горе-батьки за весь час ні разу так і не поцікавились долею доньки. Згідно з рішенням суду, дівчину відправили до колонії. Саме на цьому етапі її справою зацікавилась прокуратура міста Києва і уповноважений з прав дитини Юрій Павленко. Спільними зусиллями, залучивши до справи Державну пенітенціарну службу, прокуратуру Житомирської області їм вдалося скасувати вирок і рішенням апеляційного суду звільнити дівчину. Зараз справа відправлена на дорозслідування.

«Це був перший випадок в Україні, коли після винесення вироку на етапі етапування справа була направлена на дорозслідування і дитину випустили на волю», – розповів Юрій Павленко.

Наразі Марія перебуває у районній лікарні – обставини у сім’ї та тривале перебування у слідчому ізоляторі далися взнаки. Після роботи з дівчиною психологи зробили висновок, що вона «не злодійка і не представляє загрози для суспільства». Вони навіть не розцінюють її дії як злочин, скоріше як необдуманий вчинок, причиною якого стали складні життєві обставини.

Як тільки лікарі визнають її здоровою, дівчину одразу відправлять до місцевого соціально-психологічного центру. Паралельно Служба у справах дітей займається підбором професійного технічного училища відповідно до рівня розвитку і зацікавлень Марії, щоб вже 1 вересня дівчина могла розпочати навчання, розповіла Радіо Свобода начальник Служби у справах дітей Житомирської області Олена Савельєва.

Марії пощастило, її життя не буде зіпсовано через якийсь старий велосипед, проте наразі у СІЗО на вирок очікує 165 дітей. За словами Юрія Павленка, багато з них перебуває там вже понад рік, і йдеться про незначні злочини.

Найбільшої шкоди підліткам завдає перебування в СІЗО – Бущенко

Член правління Харківської правозахисної групи Аркадій Бущенко зауважує, що саме на цьому етапі психіці дитини завдається найбільше шкоди.

Під час перебування в СІЗО, а це часто триває по кілька років, дітьми ніхто не займається. А поки чекають, обмінюються досвідом і інформацією, як далі чинити злочини і опиратись правосуддю
Аркадій Бущенко
«Під час перебування в СІЗО, а це часто триває по кілька років, дітьми ніхто не займається. Вони там просто сидять і чекають. А поки чекають, обмінюються досвідом і інформацією, як далі чинити злочини і опиратись правосуддю. Це дуже тяжке випробування для підлітка. Можете собі уявити: дитина потрапила туди у 15 років, а вийшла у 18. Яке зростання особистості відбулося?» – каже правозахисник.

Проблема полягає у тому, що в українського судочинства немає спеціального підходу до неповнолітніх, немає спеціально підготовлених суддів, які зможуть відрізнити просту дитячу витівку від злочину. Рішення проблеми Бущенко бачить у запровадженні в Україні ювенальної юстиції.

Якщо не запровадять ювенальні суди, то така ситуація продовжуватиметься, і ми будемо вирощувати з підлітків злочинців, замість того, щоб виховувати їх
Аркадій Бущенко
«Не зважаючи на певну недосконалість ювенальної юстиції, запровадити її просто необхідно. Існує думка, що ювенальна юстиція підриває вічні цінності українського суспільства. Це дурниця. Якщо в нас не запровадять ювенальні суди, то така ситуація з дітьми буде продовжуватиметься, і ми будемо вирощувати з підлітків злочинців, замість того, щоб виховувати їх», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Аркадій Бущенко.

Дітям потрібно дати шанс на перевиховання – Котлярова

У свою чергу, заступник начальника Управління кримінальної міліції у справах дітей МВС Уляна Котлярова зауважила, що 50% дітей, які перебувають у колоніях, відбувають покарання за повторно скоєне правопорушення. Після першого разу, зазвичай, нікого не ув’язнюють. Проте, вона підтримує ідею створення ювенальної міліції, більше того керує робочою групою, яка займається розробкою концепції створення кримінальної міліції у справах неповнолітніх.

Служба має працювати на профілактику, вона має упередити скоєння злочину
Уляна Котлярова
«Дітям потрібно дати шанс на перевиховання і таким чином зменшити злочинність серед дітей та відбування покарань. Служба має працювати на профілактику, вона має упередити скоєння злочину. Але мають працювати не тільки міліція, а й всі інші установи і органи, що опікуються правами дитини», – наголосила Радіо Свобода Котлярова.

Перший суд у справах неповнолітніх був запроваджений у 1899 році у Чикаго. З того часу система ювенальних судів поширилась світом і нині існує в Сполучених Штатах Америки, Канаді, Англії, Бельгії, Франції, Греції, Нідерландах, Росії, Польщі, Угорщині, Єгипті, Японії, Австралії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG