Доступність посилання

ТОП новини

Гаазький трибунал зняв із Караджича одне зі звинувачень у геноциді


Радован Караджич у Гаазькому трибуналі, архівне фото
Радован Караджич у Гаазькому трибуналі, архівне фото
Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії зняв сьогодні одне зі звинувачень у геноциді з колишнього політичного лідера боснійських сербів Радована Караджича, але залишив чинними десять інших звинувачень.

Суд визнав, що в цьому пункті, який стосувався подій у кількох населених пунктах Боснії й Герцеговини 1992 року, всі скоєні тоді вбивства, депортації тощо босняків і боснійських хорватів усе ж не становлять геноциду.

Водночас Гаазький трибунал відхилив прохання Караджича виправдати його й за рештою 10 пунктами звинувачення, зокрема, й за ще одним звинуваченням у геноциді, що стосується масового вбивства силами боснійських сербів понад восьми тисяч босняків-мусульман, чоловіків і підлітків, у захопленому ними місті Сребрениці й його околицях у липні 1995 року.

67-літній Радован Караджич, арештований у Сербії 2008 року і переданий до Міжнародного кримінального трибуналу у справах колишньої Югославії, заперечує всі висунені йому звинувачення у геноциді, злочинах проти людяності і злочинах проти законів і звичаїв ведення війни за його дії в часи боснійської війни 1992–95 років, коли він очолював самопроголошену на той час Республіку Сербську на території Боснії і Герцеговини. В разі визнання винним йому загрожує довічне ув’язнення. Він називає очолювану ним тоді воєнну кампанію боснійських сербів, спрямовану на етнічні чистки всіх несербів у частині Боснії і на фізичне винищення тисяч босняків-мусульман, «справедливою і священною» війною.
XS
SM
MD
LG