Доступність посилання

ТОП новини

Чи покарають міліціонерів за зґвалтування у Донецьку?


Донецьк – Донеччанин Михайло Бєліков, якого побили та зґвалтували в опорному пункті міліції Петровського району, й досі перебуває в лікарні. Родичі кажуть, що на лікування йдуть шалені гроші. Тим часом адвокат єдиного підозрюваного, вже колишнього міліціонера, заявив, що у слідства немає нормальної доказової бази. Чи понесуть винні покарання, та наскільки системною є подібна ситуація в міліції?

У міліції цей випадок вважають неприпустимим. Начальник Донецького міського управління МВС України в Донецькій області Юрій Сєднєв уже заявив, що всі працівники органів дуже засмучені цією ситуацією. Адже під час Євро-2012 всі хотіли показати себе з найкращого боку.

Зокрема, він пояснив, яких заходів буде вжито. «Принципова позиція керівництва стосовно таких фактів: усе керівництво безпосередньо у Петровському районі звільнене від виконання своїх обов’язків. Вирішується питання зараз по начальнику міліції. Це буде рішення постійне, заміна буде повністю. Це виключення з правил, цей випадок. Наша позиція однозначна – звільняти з органів порушників закону, передавати матеріали в прокуратуру», – зазначив Юрій Сєднєв.

Лікарі кажуть про інвалідність – брат потерпілого

Юрій Сєднєв додав, що міліція допомагає матеріально родині Бєлікова. Це підтвердив рідний брат потерпілого Юрій Бєліков. Але він зазначає, що лікування досить дороге – в день іде близько 1000 гривень.
Інвалідність лікарі гарантують. Потрібна операція, через 4-6 місяців повторна операція
Юрій Бєліков

«Все, що було, у родичів, і ті 20 тисяч, що із райвідділку дали – вони вже майже закінчилися. Стан? Вчора його перевели в загальну палату після реанімації. Інвалідність лікарі гарантують. Потрібна операція, через 4-6 місяців повторна операція. Як мінімум тиждень він ще проведе в лікарні», – зауважив брат потерпілого.

У Михайла Бєлікова множинні ушкодження м’яких тканин та внутрішніх органів, закритий перелом ребра. Звісно, родичі хочуть, щоб усі винні понесли покарання. Слідство веде прокуратура.

Тим часом заяву зробив Едуард Салун, адвокат поки єдиного затриманого у цій справі – вже колишнього міліціонера. Він запевняє, що доказів проти його підопічного замало. І додає, що потерпілого Михайла Бєлікова тримали у відділку лише півгодини, пішов він звідти сам у стані алкогольного сп’яніння. З цього часу і до госпіталізації пройшло п’ять годин, тому невідомо, хто заподіяв Бєлікову ці ушкодження.

Людей лякають, просто б’ють – правозахисник

Донецький правозахисник, голова громадської організації «Меморіал» Олександр Букалов каже, що статистики з подібних випадків у Донецькій області немає, є цифра щодо насильства з боку правоохоронних органів по всій Україні. Це близько 800 тисяч випадків на рік.
Людей лякають, можуть просто побити, і після виходу звідти люди часто просто не звертаються, щоб не мати якихось проблем з міліцією
Олександр Букалов

«Випадок ось з таким брутальним та жорстоким поводженням із затриманим – це, скоріше, виняток. Практика, я думаю, обмежується тим, що людей лякають, можуть просто там побити, але не до такої міри сильно, і після виходу звідти люди часто просто не звертаються, щоб не мати якихось проблем з міліцією. Але такий випадок, який стає широко відомим… міліція навряд чи буде когось покривати», – зауважив правозахисник.

Потерпілий заявляє про кілька осіб, які знущалися над ним у міліції, стосовно цього триває перевірка. Прокуратура підтверджує лише те, що 17 червня затримували чоловіка за розпиття пива в громадському місці декілька правоохоронців.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG