Доступність посилання

ТОП новини

Сланцевий газ у Чехії: за і проти


Прага – Пошуки родовищ сланцевого газу – найновіший європейський тренд. З одного боку, в Європі хочуть позбутись енергетичної залежності від Москви, з іншого – власне джерело енергії дешевше. І в Чехії взялись за вивчення місцевих родовищ сланцевого газу, намагаючись підрахувати економічну вигоду його видобутку і перспективи використання родовищ. Однак, як з’ясувалось, геологи, промисловики та економісти поки що не знайшли спільної мови із захисниками природи і місцевим населенням.

За статистикою найбільші запаси сланцевого газу в Європі має Польща – понад 22 трильйони кубічних метрів газу, на другому місці – Франція, на третьому – Норвегія. Україна з понад 9 трильйонами кубічних метрів сланцевого газу посідає 4 місце і належить у цій області природних корисних копалин до найбільш перспективних. А всього 32 країни Європи, серед яких і Чехія, володіють родовищами сланцевого газу.

Попереднім вивченням своїх родовищ чехи займались кілька років. Визначено три найбільші – на південному сході країни поблизу міста Валашске Мезіржічі, поблизу північно-східного міста Трутнов і в області між Прагою і містом Бероун. Перші проби не підтвердили побоювань місцевого населення про можливі землетруси чи неконтрольовані вибухи метану. Єдине – заважав цілодобовий дуже сильний шум. Однак поки що вивчення родовищ зупинене, розповів Радіо Свобода фахівець Міністерства промисловості і торгівлі Павел Ґебауер.

«Перспектива видобутку сланцевого газу в Чехії сьогодні не стоїть на порядку денному, тому що у нас досі не була доведена наявність запасів газу, – каже він. – Щоб довести це, потрібно досліджувати родовища, а дозвіл на ці роботи дає Міністерство навколишнього середовища. Однак там скасували своє попереднє рішення про дослідження родовищ сланцевого газу».

Причина – потрібно спочатку добре вивчити проблему і опрацювати нове законодавство, говорить фахівець із Міністерства навколишнього середовища Чехії Матіаш Вітік.

Проблема в тому, що законодавству, яке регулює видобуток сланцевого газу, вже 20 років. Тобто, воно не відображає сучасні умови дослідження і видобутку газу. А охорона навколишнього середовища в цьому відіграє велику роль», – зазначає Матіаш Вітік.

Таким чином, незважаючи на те, що видобуток сланцевого газу приніс би країні й сотні нових робочих місць, цей процес в Чехії поки що зупинений. Роботи тривають тільки там, де вони були розпочаті, що зумовлене вже укладеними угодами з інвестором.

Заощаджувати і берегти природні ресурси – вимога «зелених»

Мораторій на видобуток сланцевого газу в Чехії, виголошений Міністерством навколишнього середовища, привітали «зелені», які довго й послідовно проголошують, що промислова експлуатація родовищ завдасть шкоди природі.

«Партія зелених Чехії принципово відхиляє видобуток сланцевого газу, тому що існує дуже серйозний ризик для здоров’я людей і навколишнього середовища. Ми маємо також великі сумніви щодо економічної вигоди таких джерел, тому що розрахунки, які досі були проведені, свідчать, що ризик і шкода, яку може видобуток сланцю завдати природі, перевищують потенційну енергетичну вигоду», – наголошує голова Партії зелених Ондржей Лішка.

Чехи, на відміну від поляків, поки що зупинили видобуток сланцю. На думку «зелених», щоб зменшити споживання газу і, відповідно, залежність від енергоносіїв з Росії, потрібно почати економити. «Зелені» підрахували, що можна заощадити аж 70 відсотків витрат газу в Чехії. Але економити мали б усі: промислова сфера, будівельники і передусім населення: утеплювати вікна й двері чи одягати у синтетичний кожушок стіни будинків.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG