Доступність посилання

ТОП новини

Ухвалення «мовного закону» як «Харків-2»?


Київ – Верховна Рада ухвалила закон про засади державної мовної політики. Спроби опозиції завадити голосуванню виявилися марними. Тепер опозиціонери заявляють про фальсифікацію ухвалення документа, а провладні депутати наполягають на законності своїх дій. Політологи зазначають, що влада переграла опонентів, отримавши додатковий козир у виборчій кампанії та під час «газових переговорів» із Росією. Хоча в опозиції тепер теж з’явився додатковий важіль у боротьбі за місця в наступному парламенті.

Ухвалення «мовного законопроекту» у вівторок здійснили у перші хвилини вечірнього пленарного засідання. Перед цим депутати від Партії регіонів, які зазвичай беруть участь у силових протистояннях, зайняли місця в ложі уряду.

Водночас перед голосуванням Верховну Раду відвідав Прем’єр-міністр Микола Азаров. Вів парламентське засідання перший віце-спікер Адам Мартинюк, голова Верховної Ради Володимир Литвин був відсутній. Незважаючи на те, що опозиціонери після того, як відбулося голосування за внесення закону до порядку денного, вирвали мікрофони на місці Мартинюка, віце-спікер пересів у крісло голови й запустив голосування звідти. Результат – 248 голосів «за».


«Класично зробили всю цю справу»

Депутат від НУНС Лілія Григорович наголосила у коментарі Радіо Свобода, що голосування відбулося з порушенням регламенту. Вона вважає те, що відбулося із «мовним законопроектом» «беззаконням» і «свавіллям».
Без процедури другого читання, без погодження профільного парламентського комітету, без таблички «до другого читання», без проходження всіх поправок
Лілія Григорович

«Єфремов (керівник фракції Партії регіонів, народний депутат Олександр Єфремов – ред.) запропонував із голосу розглядати без процедури другого читання, без погодження профільного парламентського комітету, без таблички «до другого читання», без проходження всіх поправок…І вони в три голосування, класично, за 60 секунд, як вони це вміють, зробили всю цю справу», – сказала Лілія Григорович.

Натомість депутат від Партії регіонів Ярослав Сухий відкинув у коментарі Радіо Свобода звинувачення опозиції у тому, що «мовний закон» ухвалювали поспіхом та з порушеннями закону. Сухий наголошує, що відбулося повноцінне обговорення депутатами цього законопроекту.

«Більшість ухвалює закони, більшість несе за них відповідальність»
Ніколи, у жодному парламенті світу меншість не керує більшістю
Ярослав Сухий

«Опозиція ніколи не дозволить нам у нормальних умовах працювати над таким законопроектом. Наприклад, внесені дві тисячі поправок, усе одно вони не дали б нам їх розглянути. Ніколи, у жодному парламенті світу меншість не керує більшістю. Більшість ухвалює закони, більшість несе за них відповідальність. Нав’язувати нам свою точку зору, свою думку чи диктувати свою політику – це неправильно», – наголошує Ярослав Сухий.
Оцініть красу гри. Ми їх розвели як кошенят
Михайло Чечетов

«Оцініть красу гри. Ми їх розвели як кошенят. Я не знаю, що вони робитимуть на виборах», – заявив регіонал Михайло Чечетов після ухвалення «мовного закону».

«Не випадково»…

А політолог Вадим Карасьов констатує: влада переграла опозицію, добре підготувавшись до сьогоднішнього голосування.
Не випадково пан Азаров у закритому режимі спілкувався з парламентською більшістю
Вадим Карасьов

«Не випадково Янукович сьогодні не з’явився у Верховній Раді. Тому що, якби він з’явився, і у парламенті ухвалили такий закон, це зразу б робило його прямою причиною ухвалення закону. І невипадково пан Азаров у закритому режимі спілкувався з парламентською більшістю», – зауважує політолог.

Як вважає Вадим Карасьов, ухвалення «мовного закону» потрібне було владі і як можливий козир в електоральній грі, і як елемент «банального» геополітичного торгу з Росією за принципом «мова в обмін на газ», у стилі «Харків-2». Водночас політолог зауважує, що найбільший електоральний бонус від ухвалення «мовного закону» отримала не влада, а опозиція. Адже тепер «усі маски зірвані», враховуючи те, як ухвалювали закон, каже Вадим Карасьов. І в опозиції з’явиться більше можливостей для консолідації у боротьбі за голоси виборців.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG