Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові мітингують на захист української мови


Зранку під стінами обласної державної адміністрації Харкова проводили акцію протесту активісти ВО «Свобода», о першій дня збираються члени Спілки української молоді та Молодої «Просвіти».

Під час свого мітингу свободівці вимагали від депутатів Харківської обласної ради підтримати колег зі Львівської і Тернопільскої рад стосовно ухвалення звернень із вимогою до Президента ветувати закон «Про засади мовної політики». Організатори акції протесту закликали своїх активістів будь-яким способом діставатися до Києва на підтримку столичних борців за українську мову.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода про причини малої кількості протестувальників, голова міської організації ВО «Свобода» Олександр Ґава наголосив: «Подивіться, скільки тут співробітників спецслужб, які знімають кожне обличча і потім передають данні про співробітників на підприємства. Люди просто бояться за свої робочі місця».

Затриманих уночі учасників протесту Дмитра Пилипця з матір’ю та Романа Черемського міліція відпустила після того, як склала на них адміністративні протоколи. Дмитро Пилипець та Роман Черемський знов повідомили муніципалітет про проведення протестної акції з мовного питання. Скільки вона триватиме, наразі не відомо. Дмитро Пилипець висловлює готовність разом зі своїми активістами влаштувати цілодобову акцію.

Як повідомив Дмитро Пилипець, у ніч на 4 липня в Харкові міліція знесла намети, встановлені в центрі міста учасниками безстрокової акції протесту проти ухвалення закону «Про засади державної мовної політики».

3 липня Верховна Рада на засіданні 248 депутатськими картками ухвалила закон «Про засади державної мовної політики», що значно розширює сферу застосування російської мови. Парламентська опозиція заявила, що мовний закон було ухвалено з великою кількістю порушень.
XS
SM
MD
LG