Доступність посилання

ТОП новини

Для оскарження рішення суду у справі Кучми генпрокуратура підстав не бачить


Генеральна прокуратура України отримала рішення вищого спеціалізованого суду у справі Кучми й не бачить підстав для його оскарження, повідомила керівник прес-служби Генпрокуратури Маргарита Велькова.

«Генеральна прокуратура Україна офіційно отримала рішення вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ. 27 червня суд постановив залишити без зміни рішення Печерського районного суду та апеляційного суду, які визнали незаконність порушення кримінальної справи стосовно колишнього президента України Леоніда Кучми», – розповіла Велькова.

«Вищий спецсуд також відмовив у задоволенні касаційної скарги Генеральної прокуратури на скасування її постанови про порушення кримінальної справи стосовно Кучми», – сказала голова прес-служби відомства.

Велькова також зазначила, що Генпрокуратура не бачить підстав та юридичних інструментів для оскарження цього рішення.

Кримінальну справу стосовно Кучми було порушено 21 березня 2011 року. Його обвинувачували в перевищенні влади та службових повноважень, які призвели згодом до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи стосовно Кучми та скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Записи майора Миколи Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Гонгадзе. Апеляційний суд Києва підтвердив законність рішення Печерського районного суду Києва щодо скасування постанови про порушення кримінальної справи стосовно Кучми.

Журналіст Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. В листопаді того ж року в лісі Київської області знайшли обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області було знайдено останки черепа, що, за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе. Однак тіло досі не поховано, оскільки мама журналіста Леся Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.
XS
SM
MD
LG