Доступність посилання

ТОП новини

Чому французька система охорони здоров’я одна з кращих у світі?


Париж – Численні та високоякісні лікарні, висококваліфіковані лікарі, доступне кожному медичне обслуговування – французьку модель охорони здоров’я вважать однією з кращих у світі. Обов’язкове медичне страхування громадян тут дозволяє лікуватися за невисоку ціну, компенсує більшу частину всіх витрат на медикаменти, покриває рахунки за перебування у лікарнях та медсестринський догляд за пацієнтами вдома.

Французька модель охорони здоров’я створювалася багато десятків років. Нині витрати громадян на загальну та спеціалізовану медицину й догляд, протезування зубів, ліки, лабораторні аналізи, госпіталізації, щеплення, притулок та догляд за інвалідами й транспортування хворих – все покривається медичним страхуванням, яке є частиною загальноприйнятого соціального забезпечення.

Якщо ж працездатному та зайнятому пацієнту й доводиться оплачувати частину тих чи інших медичних послуг, то вони мінімальні, бо витрати йому згодом компенсує система спеціальних кас взаємодопомоги. Безробітні ж мають 100-відсоткове покриття витрат на медобслуговування.

Звідки надходить фінансування цієї майже ідеальної моделі піклування за здоров’я громадян? Як пояснили Радіо Свобода у Французькій федерації охорони здоров’я, в основному, гроші з одного боку, надходять із відрахувань від прибутків кожного працевлаштованого громадянина та підприємств, з іншого – із державної казни. Віднедавна, до цього ще й долучили надходження від акцизних зборів на алкогольні напої та тютюнові вироби.

Здоров’я приносить прибутки – професор

Водночас, у Франції, на тлі нинішньої кризи точаться дебати щодо надмірних витрат та зростання дефіциту бюджету охорони здоров’я. Однак, професор факультету медицини паризького університету Декарта Ґі Валлансьєн зауважує, що така складна система несе не лише витрати, а й приносить чималі прибутки.

«До такої універсальної системи медичного захисту ми йшли понад 50 років, – пояснює він. – Але останнім часом усі схильні підраховувати лише витрати й ніколи не звертають уваги на прибуток. Адже, здоров’я приносить прибутки. Візьміть пенсіонера: йому покращили зір, прооперували стегно і, тим часом, як його діти працюють, він доглядає за онуками. Або ж вилікуваний робітник повертається на роботу, до активного життя, – все це прибутки від медицини».

Добре та дешеве медичне обслуговування загалом покращує якість та тривалість життя французів, додає професор Валлансьєн і, принагідно, наводить статистику: у Франції, де на кожні двадцять кілометрів є одна лікарня, середня тривалість життя громадян сягає 81 року.

Водночас, альтернативні способи медичного обслуговування, скажімо, лікування без госпіталізації, також стають все поширенішими. Хоча існуючі державні лікарні, приватні клініки та благодійні медичні центри, загалом, задовольняють всі потреби французьких пацієнтів.

Краще запобігти, ніж лікувати!

Держава та, зокрема, спеціалізовані урядові підрозділи протягом останнього десятиріччя розгорнули велику кампанію під гаслом: «краще запобігти, ніж лікувати». Наприклад, дітей та школярів заохочують проходити профілактичні обстеження у зубних лікарів, а серед людей старшого віку регулярно проводяться обстеження для запобігання раку простати та молочної залози.

Моріс Фолшер, лікар-терапевт із одного з державних госпіталів провінції Рон-Альпи, твердить, що охорону здоров’я людей у Франції однією з найкращих робить не лише існуюча модель, але й висококваліфіковані медичні кадри. Місцеві університети, що готують майбутніх ескулапів, мають світове визнання. А відсутність великих черг на прийомах пояснюється тим, що на кожну тисячу пацієнтів припадає один лікар. Нарешті, чималу роль у високій репутації французької системи охорони здоров’я приписують ще й суворому контролю держави за якістю медичної освіти та медичних послуг.

Запис випуску «Європа на зв’язку»:
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG