Доступність посилання

ТОП новини

Янукович хоче і євроінтеграції, і співпраці з Митним союзом


Стратегія європейської інтеграції залишається в основі зовнішньополітичного курсу України, наголосив сьогодні Президент Віктор Янукович під час неформальної зустрічі з клубом головних редакторів країн СНД, Балтії та Грузії в Юсуповському палаці в Кореїзі в Криму.

За його словами, в цьому для України важливіші «не формальні перспективи, а конкретні результати у процесі переходу суспільства на європейську модель розвитку».

Як сказав Президент, «Сьогодні ми бачимо, що європейці не готові до конкретних кроків і віддають перевагу заявам».

«Ми усвідомлюємо причини цієї ситуації і, я вже про це говорив неодноразово, ми готові почекати», – додав він.

Однак, за словами Януковича, це не означає паузи в європейській трансформації України. Навпаки, сказав він, «ми концентруємося на домашньому завданні», зокрема, вдосконаленні національного законодавства та приведенні його до європейських стандартів.

Водночас, сказав він Україна зацікавлена в пошуках механізмів співпраці з Митним союзом Росії, Казахстану і Білорусі і веде постійні переговори щодо створення таких механізмів.

Президент наголосив, що йдеться про абсолютно нове утворення, яке щойно почало діяти, і для України дуже важливо побачити результати цієї роботи. «Ми дуже прагматично підходимо до цього питання. Отримаємо результати роботи даного інтеграційного об’єднання – тоді будемо ухвалювати рішення», – сказав він.

Водночас Янукович вважає актуальною взаємодію України з Митним союзом на секторальному рівні, яка, за його словами, фактично підтвердить ту ідею, про яку говорять в Україні, – формат «три плюс один».

Президент також висловив думку, що євроінтеграційні орієнтири України та майбутнє створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС можуть також надати якісно нового імпульсу зоні вільної торгівлі країн СНД.

Сама ж СНД, як вважає Янукович, є важливим міжнародним інструментом і має майбутнє, «якщо ми спільно визначимо її місце і роль у сучасному світі, який швидко змінюється та є взаємозалежним». При цьому він висловив упевненість, що це вдасться.
XS
SM
MD
LG