Доступність посилання

ТОП новини

ООН: справа про Жанаозен підриває репутацію Казахстану


Наві Піллей в Астані 12 липня 2012 року
Наві Піллей в Астані 12 липня 2012 року
Верховний комісар ООН із прав людини Наві Піллей заявила сьогодні, що репутація Казахстану зазнала шкоди через нездатність влади здійснити ретельне розслідування насильства в місті Жанаозені з 16 загиблими.

Виявлені на цей час факти свідчать, що в тих подіях відбулося використання надмірної сили і зловживання владою, мовиться в заяві Піллей за результатами її візиту до Жанаозена.

За її словами, досі достеменно не відомо, як саме розгорталися події в Жанаозені. При цьому вона вважає, що глибинними причинами тих подій були корупція в місцевій владі, а також обмеження на свободу слова і зібрань у Казахстані.

Унаслідок заворушень у Жанаозені і селищі Шетпе, що в Мангистауській області на заході Казахстану, 16–17 грудня минулого року і їхнього придушення загинули загалом 16 людей, понад 100 були поранені. За офіційними даними, ініціаторами заворушень стали колишні працівники державної енергокомпанії «КазМунайГаз», яких звільнили у зв’язку з участю у несанкціонованих страйках із вимогами підвищення платні, що почалися ще в травні того року.
XS
SM
MD
LG