Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині розпочався громадський моніторинг виборів


На Дніпропетровщині обласні осередки об’єднаної опозиції «Батьківщина», партій «Наша Україна» та «Україна Майбутнього» підписали угоди про співпрацю з громадським рухом «ЧЕСНО». Про це Радіо Свобода повідомили у п’ятницю в прес-службі громадського руху в області.

За даними прес-служби, підписавши угоди, політичні сили зобов’язалися надавати громадським активістам інформацію про своїх потенційних кандидатів ще до старту їх реєстрації у Центральній виборчій комісії.

Активісти руху планують після проведення моніторингу ознайомлювати кандидатів із зібраною інформацією. Після цього профілі кандидатів розмістять на так званому «ЧЕСНОметрі» в Інтернеті. Політичні сили зобов’язались дослухатись до думки громадських активістів і знімати кандидатури тих осіб, які не відповідають певним критеріям демократії: причетні до порушень прав людини, корупційних дій, ухиляються від декларування доходів тощо.

«Ключова мета таких угод – отримання інформації про кандидатів до початку реєстрації, аби виключити зі списків та на округах недостойних кандидатів. Окрім того, що ми закликаємо до співпраці всі політичні партії, ми запрошуємо до діалогу всіх громадян», – зазначив співкоординатор руху «ЧЕСНО» в Дніпропетровську Костянтин Шамаханов.

За даними координаторів руху, угоди про моніторинг їхніх кандидатів підписали тільки опозиційні сили, Партія регіонів – відмовилась. Однак активісти на Дніпропетровщині мають намір збирати інформацію й оприлюднювати також і дані щодо провладних кандидатів.
XS
SM
MD
LG