Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина: 97-літнього Ласло Чатарі судитимуть за воєнні злочини


Демонстранти вимагають здійснення правосуддя над Ласло Чатарі, Будапешт, 16 липня 2012 року
Демонстранти вимагають здійснення правосуддя над Ласло Чатарі, Будапешт, 16 липня 2012 року
Угорщина – 97-літній угорець Ласло Чатарі опинився під домашнім арештом. Цього літнього чоловіка прокуратура Будапешта підозрює у скоєнні воєнних злочинів під час Другої світової війни. Оглядачі запитують, чи здатне угорське правосуддя винести справедливий вирок, не затягуючи слідства, тим більше з огляду на похилий вік підсудного.

Кримінальну справу на 97-літнього Ласла Чатарі столична прокуратура завела після висунутих звинувачень з боку міжнародного єрусалимського Центру імені Шимона Візенталя. У них стверджується, що колишній шеф поліції міста Кошиці (нині Східна Словаччина) відігравав ключову роль у депортації трьох сотень євреїв до окупованого німцями Кам’янець-Подільська в Україні, де їх стратили в 1941 році. Також Чатарі звинувачують у подальшому активному сприянні депортації з Кошиць 15 тисяч євреїв у 1944 році до нацистського концтабору Аушвіц.

«Під час слідства, що триває з вересня минулого року, в руки слідчих потрапили докази 70-літньої давності з деяких закордонних архівів. Також триває пошук та опитування ще живих свідків тих подій» – так прокоментувала юридичні дії угорської влади прес-секретар прокуратури Будапешта Беттіна Баґой.

1948 року Ласла Чатарі в Чехословаччині засудили до страти, але йому вдалося втекти. Останні роки він переховувався від правосуддя, мешкаючи у багатоквартирному домі в Буді. Проте поліція затримала його в зовсім іншому місці. За інформацією слідчих, затриманий відчував, що його можуть заарештувати. Під час перших допитів він заперечував свою вину, стверджуючи, що мусив виконувати накази свого начальства.

Демонстранти вимагають здійснення правосуддя

У німецькій ліво-ліберальній пресі угорську Феміду критикують за те, що у випадку з воєнними злочинцями вона умисне затягує слідство, зволікаючи з винесенням суворого вироку з огляду на похилий вік звинувачуваних. Зокрема, йдеться про 98-річного громадянина Угорщини Шандора Кейпіро, з яким у 2006 році позивався директор міжнародного єрусалимського Центру Шимона Візенталя Ефраїм Зурофф, звинувачуючи колишнього сотника угорської жандармерії у воєнних злочинах у Воєводині.
97-літній Ласло Чатарі
97-літній Ласло Чатарі

За даними Центру Візенталя, цей відставний офіцер жандармерії має відношення до масового вбивства понад двох тисяч цивільних осіб єврейського, ромського і сербського походження. Кейпіро лише тому уникнув кримінальної відповідальності в угорському суді минулого року, що психіатрична експертиза в Будапешті визнала стан психічного здоров’я цього літнього підсудного незадовільним.

Тим не менше психолог Шандора Кейпіро Анна Сьоор із Будапешта має іншу думку з цього приводу. «Сам по собі похилий вік не є на заваді притягненню до кримінальної відповідальності, – каже вона. – Однак є потреба у проведенні психіатричної експертизи Ласла Чатарі для того, щоб слідство могло продовжуватися».

Центр Візенталя зараховує Шандора Кейпіро разом із недавно затриманим в Угорщині його співвітчизником Ласлом Чатарі до списку 10 найбільш розшукуваних нацистських злочинців світу. Останнім часом перед багатоквартирним будинком, де мешкає Чатарі, пройшли велелюдні демонстрації членів антинацистських та єврейських громадських організацій, а також Угорської робітничої партії. Демонстранти закликали владу застосувати щодо Ласла Чатарі суворе і справедливе покарання за його дії в якості шефа поліції міста Кошиці на початку 1940-х років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG