Доступність посилання

ТОП новини

Громадськість рятує Україну: владі погрожують бойкотом


Київ – Українські громадські організації та діячі культури гуртуються, шукаючи шляхи боротьби з «неправомірними діями» чинної влади. У середу під час відео-прес-конференції «Як я можу врятувати Україну?» експерти з Києва та семи регіонів України уже дійшли згоди щодо кількох варіантів. Серед них – акції «Навчи друга розмовляти українською», «Український народний університет» та «Не купуй!». Активісти переконані: перемогу над чиновниками може гарантувати тільки єдність людей, позитивність ідей та поширення таких заходів по всій території України.

Громадські активісти та діячі культури не на жарт стурбовані ситуацією, яка наразі склалася в Україні. Головний закид чиновникам – наступ на мову. Однак увага звертається і на інші проблеми, зокрема відбирання пільг.

Ініціатор Всеукраїнського комітету захисту української мови Олесь Доній заявив, що боротися треба спільно. Адже наразі ініціативи чималої кількості українських громадських організацій правильні, однак хаотичні, що не дозволяє ефективно протистояти «антикультурній владі, яка провокує розкол країни», зазначає активіст.

На його думку, тільки великі структури на кшталт польської «Солідарності» та балтійських народних фронтів 1980-х років можуть наразі змінити ситуацію. Окрім того Олесь Доній наголошує, що ідеї та програми повинні бути позитивними.
Перша програма – «Навчи друга розмовляти українською». Ми показуємо, що серед російськомовного населення у нас є друзі
Олесь Доній

«Перша програма – «Навчи друга розмовляти українською». І тут – безкоштовні курси української мови. Ми показуємо, що серед російськомовного населення у нас є друзі. Ми просто хочемо підвищити їхній культурний рівень. Друга – «Український народний університет». Для того, щоб вчити української мови, краще показати всю вагу української культури. Тобто лекції з історії, культурознавства, літературознавства. І погодились найбільш провідні українські інтелектуали: Брюховецький, Маринович, – не просто одноразово прийти, а їздити по всій Україні», – говорить Олесь Доній.

Активісти погрожують «rock’у» і «Курчатам»

Водночас заступник голови громадської організації «Спільна справа» Олексій Кляшторний зауважує: єдиного ефективного засобу боротьби проти чинного режиму наразі немає, тому підтримувати варто кожну ініціативу. У зв’язку з цим рух розпочав акцію «Не купуй!», спрямовану проти депутатів, що голосували за мовний законопроект, та мають власний бізнес в Україні. За словами активіста, лише на ринку ці політики поводять себе як патріоти, адже прагнуть матеріальної вигоди.
Ми зробили першу версію з десяти брендів тих, хто були обрані переважно за виборчим списком БЮТ, потім увійшли до фракції Партії регіонів
Олексій Кляшторний

«Ми зробили першу версію з десяти брендів (але їх буде набагато більше) тих, хто були обрані переважно за виборчим списком Блоку Юлії Тимошенко, потім увійшли до фракції Партії регіонів. Ми всі знаємо [Миколу] Баграєва, картка якого голосувала, – «Radio Rocks», радіо «Мелодія». «Гаврилівські курчата» належать пану [Євгену] Сігалу. Коли ми віддаємо свою кревну копійку за ці товари, ми не поважаємо себе», – говорить Олексій Кляшторний.

Бойкот «це шлях до геноциду власної держави» – Сігал

До каталогу так званих «українофобських торгових марок» також потрапили «регіонали» Станіслав Березкін, Андрій Варевський, Таріел Васадзе, Степан Глусь, Юрій Полунєєв та Олександр Фельдман.

Однак суттєвої загрози для власного бізнесу у такій боротьбі депутати не вбачають.
Якщо в когось є розум бойкотувати, то хай бойкотує – це шлях до знищення власного виробника, геноциду власної держави і власного народу
Євген Сігал

«Головна мета будь-якого політика, який є громадянином своєї держави і вболіває за державу, щоб в державі було якомога більше робочих місць і щоб ці компанії виробляли якомога якісніший і дешевший продукт. Бізнес має підтримувати політику, а політика маж підтримувати владу. Тому, якщо в когось є розум бойкотувати, то хай бойкотує – це шлях до знищення власного виробника, геноциду власної держави і власного народу», – заявив у коментарі Радіо Свобода регіонал Євген Сігал.

Водночас він пояснює, що свій голос за мовний закон віддав, бо «Україна нічим не гірша за Швейцарію», де нині є 4 офіційні мови.

Наразі ж у пошуках шляхів порятунку України беруть участь експерти з Дніпропетровська, Києва, Львова, Одеси, Сімферополя, Сум, Харкова та Херсона. Серед них зокрема письменники брати Капранови, Василь Шкляр, Ірена Карпа, журналіст Андрій Куликов та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG