Доступність посилання

ТОП новини

Патріарх Кирило їде в Україну. Чи зустрінеться з Януковичем?


Київ – Патріарх Московський Кирило починає у четвер візит в Україну. Мета – привітати митрополита Київського і всієї України Володимира з 20 річницею його служіння і відсвяткувати День Хрещення Русі. За інформацією прес-служби УПЦ (МП), візит має святковий характер і про жодну політику не йдеться. Однак Всеукраїнське об’єднання «Свобода» вже приготувалось зустрічати Патріарха акціями протесту та вимагає визнати Кирила персоною нон-ґрата в Україні.

Під час візиту, що триватиме два дні, відбудеться засідання Синоду Української православної церкви Московського патріархату, молебень на Володимирській гірці та спільна літургія на Соборній площі Києво-Печерської Лаври.

Водночас у порядку денному перебування Кирила зустріч із Президентом України Віктором Януковичем відсутня. Але речник УПЦ (МП) Василь Анісімов говорить, що така зустріч може відбутися на одному із заходів.

«У минулому році вона була, і у позаминулому. Напевно, і в цьому буде. Я просто не знаю, в якому форматі. Ми сподіваємось, що, можливо, буде на літургії, коли вітатимуть Блаженнійшого, або, може, на Володимирській гірці», – зазначив Радіо Свобода Василь Анісімов.

Напередодні Віктор Янукович перебував у Криму.

Кирило перестає бути цікавим?

Якою б не була офіційна мета візиту Патріарха Кирила, він усе одно матиме пропагандистський характер, – стверджують у Всеукраїнському об’єднанні «Свобода». Відтак, свободівці планують провести низку акцій протесту. Головною їхньою вимогою є визнання Кирила (Гундяєва) персоною нон-ґрата в України, каже член політради ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко.

«Безперечно, ми плануємо проводити акцію протесту, так само, як і під час попередніх візитів московського попа, бо його діяльність до духовності й релігії не має жодного стосунку. Його візити – це політичні візити. Все, що ми можемо зараз робити,особливо як непарламентська партія, це влаштовувати акції протесту. Повірте, дуже багато охочих висловити свою зневагу до Гундяєва», – стверджує Ігор Мірошниченко.

Між тим, як зазначає Радіо Свобода експерт Тарас Антошевський, з кожним роком інтерес в українському суспільстві до візитів Патріарха Кирила падає.

«Порівнюючи з попередніми роками, відчувається, що ці візити мають все менший і менший вплив. І навіть увага мас-медіа до них значно менша», – констатує Тарас Антошевський.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG