Доступність посилання

ТОП новини

Вибори-2012: «війна» за голоси і опір фальсифікаторам?


Київ – Від 30 липня в Україні офіційно розпочалася виборча кампанія. На її проведення з бюджету піде понад мільярд гривень. Через 90 днів – 28 жовтня – українці обиратимуть новий парламент: вперше за 10 років вони голосуватимуть не лише за партії, але й за мажоритарників. Однак експерти говорять про негативні настрої людей стосовно легітимності цих виборів, а також наголошують на можливих шляхах фальсифікації результатів. Громадські активісти у понеділок в Києві також оприлюднили свої плани спостереження за перегонами.

Ті, хто будуть фальсифікувати вибори, повинні «сісти» у в’язницю. Лише у такий спосіб, на думку майже половини українців, можна гарантувати демократичність майбутніх парламентських виборів. Про це свідчить опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

А більшість експертів переконані, що використання державних ресурсів в інтересах окремих партій чи політиків та підкуп виборців – головні загрози прозорості обрання нового українського парламенту.

При цьому кожен десятий виборець готовий продати свій голос за суму від 50 до 500 гривень, наголошує голова правління громадської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

«На жаль, економічна ситуація у великій частині нашої держави достатньо кризова і кошти можуть давати на набагато нижчому рівні. Якщо умовно голос коштує 500 гривень, то поділивши цю суму на весь період каденції депутата, який обрався через підкуп, цей виборець отримає не більше 27 копійок в день. Тобто, йому 16 днів треба ці гроші економити, щоб купити хліб», – зазначає Ольга Айвазовська.

Мажоритарники – надія на інший парламент

За словами голови правління Комітету виборців України Олександра Черненка, «авторами» більшої частини правопорушень нинішніх виборів є мажоритарники, які почали «заохочувати» виборців ще до офіційного старту кампанії. Однак саме завдяки мажоритарникам парламент може стати якісно іншим, зазначив експерт у коментарі Радіо Свобода.
Не буде вже такого, що ми бачили. Оці закриті клуби, де 5 чи 6 людей вирішують, хто і як буде голосувати
Олександра Черненка

«Не буде вже такого, що ми бачили останні дві каденції парламенту. Оці закриті клуби, де 5 чи 6 людей вирішують, хто і як буде голосувати, а всі інші слухняно роблять. Мажоритарники, попри те що куплятимуть виборців, будуть люди більш самодостатні. Для якості парламенту це є шанс зайти новим, цікавим, непересічним людям», – наголошує експерт.

На думку Олександра Черненка ступінь демократичності виборів багато в чому залежатиме і від роботи громадських організацій. Зокрема Комітет виборців у день голосування вишле на виборчі дільниці близько двох тисяч спостерігачів. Цього тижня запрацює «гаряча лінія» КВУ про виборчі порушення.

Водночас близько 3500 короткотермінових спостерігачів від громадської організації ОПОРА здійснюватимуть на виборчих дільницях паралельний підрахунок голосів. Окрім того організація детально спостерігатиме за трьома виборчими дільницями на предмет легітимності проведення передвиборчої кампанії.

Вибори можуть завадити євроінтеграції – Бекешкіна

Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, наголошує: напередодні виборів політикам варто нагадати, що фальсифікація карається законом, реалізація якого можлива.
Жоден із експертів не сказав, що вибори пройдуть чесно і без підтасувань
Ірина Бекешкіна

«Жоден із експертів не сказав, що вибори пройдуть чесно і без підтасувань. На жаль, і більшість населення не вважає вибори реальним механізмом впливу громадян на владу. Якщо вибори не будуть чесними і демократичними, це означає поставити хрест на наших європейських устремліннях, відмирання політичного життя», – зауважує Ірина Бекешкіна.

Наразі ж Фонд «Демократичні ініціативи» готується до проведення національного екзит-полу. У 2004 році під час другого туру президентських виборів результати такого опитування суттєво різнилися з офіційними результатами голосування, засвідчивши перевагу Віктора Ющенка.

«За градусом» політичної конкуренції оглядачі порівнюють цю виборчу кампанію до подій, які передували Помаранчевої революції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG