Доступність посилання

ТОП новини

Переобрання Обами призведе до «ступору» роботи уряду США на наступні 4 роки – експерт


Наступного року більшості американців, вірогідно, доведеться сплатити більшу суму федерального податку. Це відбудеться на тлі скорочення бюджетних витрат та зменшення фінансування армії, які покликані скоротити бюджетний дефіцит США. Втім, на думку аналітиків, ці заходи можуть завдати серйозної шкоди американській економіці.

Законодавчі органи США фактично блоковані протистоянням між демократами та республіканцями. Демократи мають більшість у Сенаті, а республіканці – складають більшість у Палаті Представників. Минулого тижня Сенат ухвалив рішення зберегти нинішню ставку податку на прибутки менші за 250 тисяч доларів на рік.

Утім, республіканці обіцяють заблокувати законопроект у Палаті Представників. ЇЇ речник, республіканець Джон Бейнер не забарився із заявою.

Пане президент, якщо ви хочете показати, що підтримуєте малих підприємців, то краще відмовтесь від планів підвищити податки для них у січні
Джон Бейнер
«Пане президент, якщо ви хочете показати, що підтримуєте малих підприємців, то краще відмовтесь від планів підвищити податки для них у січні», – заявив Бейнер.

Республіканці хочуть, щоб існуюча ставка податків була поширена на всі прошарки суспільства включно із багатіями, яких республіканці називають роботодавцями цілої країни.

Сенатор-республіканець Мітч МакКоннел так узагальнив позицію демократів: «Вони забирають гроші у тих, хто їх важко заробляє, на марнотратства уряду».

Натомість демократи стверджують, що підняття податків для найбагатших американців полегшить шок від скорочення бюджетних витрат, яке насамперед торкнеться найбідніших американців та середнього класу.
Президент США, Барак Обама, каже, що бюджетний дефіцит не можна подолати виключно скороченням витрат.

Не думаю, що ми можемо скоротити дефіцит не попросивши багатіїв, в тому числі і таких як я, щоб вони відмовились від податкових пільг
Барак Обама
«Не думаю, що ми можемо скоротити дефіцит не попросивши багатіїв, в тому числі і таких як я, щоб вони відмовились від податкових пільг, якими користуються вже 10 років», – заявив Обама.

Тож республіканці перебрали на себе роль захисників бізнесу, малого та великого, а демократи – подають себе як оборонців середнього класу.

Жодна з партій, схоже, не здатна контролювати законодавчий процес, тож вони чекають на результати волевиявлення американців у листопаді.

Політичний аналітик Джон Фортієр описує можливі сценарії розвитку подій.

«Якщо переоберуть чинного президента, то йому доведеться працювати із республіканською більшість у Палаті Представників, та можливо – Сенаті. В уряді не буде єдності його робота буде заблокована на наступні 4 роки, так само як нині заблоковано питання податків та бюджетного дефіциту», – каже експерт.

(Передрук із «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG