Доступність посилання

ТОП новини

Шлях до парламенту, «укладений зірками»


Київ – Ще три партії визначилися у середу зі своїми виборчими списками. Відтак, список «УДАРу» очолив Віталій Кличко, друге місце зайняла письменниця Марія Матіос. Олег Тягнибок лишається номером один у ВО «Свобода», слідом за ним – його заступник, актор Богдан Бенюк. У першу трійку передвиборчого списку партії «Україна – Вперед» увійшли її лідер – Наталія Королевська, футболіст Андрій Шевченко та актор Остап Ступка. Чи допоможе політичним партіям участь «зірок»?

Віталій Кличко, Марія Матіос, Валентин Наливайченко, Оксана Продан, Віталій Ковальчук – так виглядає перша п’ятірка кандидатів у народні депутати від «УДАРу», яку назвав лідер партії під час з’їзду. Кличко заявив, що зламати існуючу систему і подолати корупцію можна буде тільки міцним кулаком, який складатиметься з ефективних механізмів вирішення проблеми.

«З метою впровадження в життя нової якісної політичної платформи, що забезпечить гідне життя та розвиток усіх суспільних груп, Український демократичний альянс за реформи вирішив взяти участь у чергових виборах народних депутатів», – оголосив Віталій Кличко на з’їзді.

До соратників Кличка долучився і колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник.

Від «кулака» до «пострілів»

За списками ВО «Свобода» першими йдуть Олег Тягнибок, Богдан Бенюк, Андрій Мохник, Ігор Мірошниченко та Олександр Шевченко. У виборчій програмі свободівців – відставка уряду, скасування пенсійної реформи, «мовного закону» та Податкового кодексу.

Під час з’їзду кандидат по мажоритарному округу в Києві Андрій Іллєнко пообіцяв своїм виборцям радикальніші дії у випадку перемоги. «Я впевнений, що ми переможемо і порвемо цих уродів 28 жовтня, і пересаджаємо їх, і перестріляємо їх всіх! Слава Україні!» – заявив Іллєнко.

Згодом лідер партії Олег Тягнибок пояснив журналістам, щоб свободівці мають на увазі постріли бюлетенями.

Королевська на кукурудзяному полі

Наталія Королевська провела з’їзд партії «Україна – Вперед» на кукурудзяному полі, за 200 кілометрів від Києва. За її словами, захід сонця під час з’їзду символізував відхід старих політиків і прихід нових лідерів, які дбатимуть про добробут українців.

Учасник з’їзду, відомий футболіст Андрій Шевченко висловив сподівання, що тривале проживання за кордоном не стане на перешкоді його балотуванню. «Знаєте, я думаю, що, напевно, люди будуть вирішувати цю проблему. Ми подали документи, і я думаю, що вони в порядку», – заявив новоспечений політик, номер два у виборчому списку партії «Україна – Вперед».

Ще один потенційний кандидат, актор Остап Ступка, розповів журналістам: «Маючи в своїй душі певні потяги до того, що я маю зробити в українській культурі, я зрештою прийняв рішення, що таким чином я зможу донести їх не тільки своїм колегам у театрі (і далі ці ідеї не підуть), а й зможу донести їх на державному рівні, щоб вони зрештою знайшли своє життя».

Актор зауважив, що недавно став соратником Наталії Королевської. «Наскільки недавно? Ви вимагаєте від мене таких подробиць.У мене в голові ще залишки сумних подій після смерті батька. Тому це все в мене збіглося з цими обставинами», – сказав Остап Ступка.

Крок «через» зірок

Велика кількість відомих імен зі світу культури й спорту у виборчих списках не дивує політичних експертів. Вони не сумніваються, що таким чином партії намагаються «пробити» собі шлях до Верховної Ради, втім, реально допомогти політикам зможе лише справжня альтернатива.

«За рахунок свіжих ідей, за рахунок якоїсь не уявної, а конкретної альтернативи. Люди стомилися від боротьби політичних сил. Тепер набрати очки за рахунок білбордної кампанії та зовнішньої реклами буде важко», – сказав у коментарі Радіо Свобода політолог Олексій Голубицький.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG