Доступність посилання

ТОП новини

Обережно! Квартирні крадіжки!


Вісімдесят відсотків усіх злочинів здійснюють професіонали, які можуть відкрити будь-який замок
Вісімдесят відсотків усіх злочинів здійснюють професіонали, які можуть відкрити будь-який замок
Київ – Літо – традиційний час квартирних крадіжок. Від початку року в Україні зареєстровано близько 12 тисяч таких злочинів. Міліція зазначає, що ефективність розкриття крадіжок зростає. Натомість представники опозиції заявляють, що справи з пограбування квартир розкриваються вкрай рідко.

Як воно, повертатися з відпустки і зрозуміти, що твою квартиру відвідали злочинці, знає Анна з Луганська. Проте її історія закінчилася щасливо. Дівчина розповіла Радіо Свобода: «Дякувати Богу, що в нашій квартирі стоїть сигналізація. Злочинці намагалися витягнути коштовності. Але так , як у нас спрацював сигнал, міліція швидко виїхала і все наше залишилося з нами».

У цьому році зросла кількість крадіжок, здійснених колишніми засудженими – це близько чотирьох тисяч випадків, майже на половину менше – здійснено у стані алкогольного сп’яніння. А близько 400 злочинів здійснили неповнолітні.

Таку статистику оприлюднив у п’ятницю в Києві уповноважений в особливо важливих справах департаменту карного розшуку МВС України Іван Максимчук.

«Упродовж останніх шести місяців зареєстровано по Україні 11,5 тисяч квартирних крадіжок. Це, у порівнянні з минулим роком, на 300 злочинів більше. Розкритими із зазначеної кількості є п’ять тисяч випадків», – повідомив Максимчук.

Натомість, заступник голови парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю Геннадій Москаль ставить під сумнів ці дані.

«Розкриття квартирних крадіжок знаходиться на дуже низькому рівні. В деяких областях розкриваються фактично одна-дві крадіжки з десяти. По Києву квартирні крадіжки взагалі не розкриваються. Місто Київ – це найслабша ланка у розкритті квартирних крадіжок», – зауважив у коментарі Радіо Свобода представник опозиції, в минулому заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль.

Поради міліції

Згідно зі статистикою, 80 відсотків усіх злочинів здійснюються професіоналами, які можуть відкрити будь-який замок.

Для того, щоб уникнути пограбувань, в міліції радять оснащувати помешкання сигналізацією. Можна скористатися таким видом охорони, як договір із державною службою охорони, повідомлення через мобільного оператора власникам, що у квартиру проникають. Абонентна плата у такому випадку становить близько 150 гривень на місяць, а встановлення обладнання – від трьох до п’яти тисяч гривень.

У міліції також радять не розповідати колегам по роботі, знайомим, друзям про те, що вас довго не буде вдома. А якщо вже дійшло до найгіршого, і ви побачили, що вас пограбували, то не варто відразу заходити в квартиру, а почекати, щоб спершу приїхали правоохоронці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG