Доступність посилання

ТОП новини

Кому потрібна смерть відомого еколога на Дніпропетровщині?


Володимир Гончаренко
Володимир Гончаренко
Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині у неділю поховали відомого еколога, академіка Академії інженерних наук України, голову громадського руху «За право громадян на екологічну безпеку» Володимира Гончаренка. Він помер у реанімації через два дні після того, як його жорстоко побили невідомі. Володимир Гончаренко багато років досліджував екологічну безпеку регіону, оприлюднював резонансні дані про стан води в Дніпрі та питної води в усій Україні. Відтак рідні та близькі пов’язують убивство еколога з його громадською діяльністю. Між тим міліція зосередилась на версії убивства через конфлікт на дорозі.

Про те, що сталось на трасі під вечір 1 серпня, 56-річний еколог встиг телефоном повідомити своєму зятеві. Розповів: їхав на авто із дачі, біля села Гроза Солонянського району якийсь автомобіль перепинив йому рух. Двоє невідомих вийшли з машини і почали його жорстоко бити. Потім вони поїхали геть, а потерпілий дістався до дачі і викликав швидку. До лікарні активіст потрапив із переломом потиличної частини голови, більше не приходив до тями і помер.

Друзі та колеги загиблого пов’язують убивство з громадською роботою відомого еколога. До цього Володимир Гончаренко публікував численні дослідження про стан довкілля в регіоні та Україні.

Останнє дослідження еколога – забруднений металобрухт

Як розповіла Радіо Cвобода керівник Дніпропетровської міської організації руху «За право громадян на екологічну безпеку» Наталія Кожина, в останні роки Гончаренко зосередив увагу на виявленні екологічно небезпечних відходів. У Кривому Розі він відшукав місцезнаходження 180 тонн радіоактивно- і хімічно забрудненого металобрухту – промислових теплообмінників, які невідомо яким чином опинились у регіоні. Цій резонансній справі була присвячена і його остання прес-конференція, за чотири дні до побиття.
Кілька років він відстежував долю теплообмінників. Вони були просочені отрутохімікатами
Наталія Кожина

«Кілька років він відстежував долю цих теплообмінників, вивезених із Калуша в Дніпропетровську область. Вони були просочені отрутохімікатами. Виявили, що це гексахлорбензол. І тоді Володимир Іванович почав розслідувати, звідки вони взялись. Були звернення до МНС, міліції. Зараз вони в Саксаганському районі Кривого Рогу. Якщо діяти в рамках закону, то цей гексахлорбензолмає бути утилізований, а це 26 тисяч гривень за тонну. Оці «безхозні» теплообмінники, на яких хтось намагався заробити, якщо потраплять на металургійні підприємства, то можуть спричинити серйозну шкоду – токсичні речовини просто вилетять з труби», – розповіла Радіо Свобода Наталія Кожина.

Що ж до вбивства еколога, то, за її словами, практично всі друзі й колеги еколога впевнені, що воно пов’язано з його громадською діяльністю, «принциповою позицією, яку він займав». «Важко повірити, що це звичайне ДТП. Але не хочеться думати й про те, що жадібність чи бажання заробити стали причиною розправи над людиною», – сказала Кожина, додавши, що прямо про погрози на свою адресу Гончаренко ніколи не говорив – беріг рідних від хвилювань, однак іноді натякав.

Про те, що причиною вбивства відомого еколога могла бути його громадська діяльність, заявляє і його колега, громадський активіст Сергій Петухов. Останні кілька років вони разом досліджували стан забруднення водойм.
Прибрали людину-легенду, «екологічний стрижень» України. Але всіх таким чином прибрати неможливо
Сергій Петухов

«Соратників було мало, але ворогів із цими гострими проблемами, які він порушував, він заробив більше, ніж треба. Я вважаю, що прибрали людину-легенду, «екологічний стрижень» України. Але всіх таким чином прибрати неможливо», – сказав Радіо Свобода колега убитого еколога.

Вбивство через ДТП?

Між тим правоохоронці шукають винних в убивстві. Кримінальну справу, порушену за фактом умисного тілесного ушкодження, вже двічі перекваліфіковували. Наразі це стаття «умисне вбивство з хуліганських мотивів». Слідство доручили районній міліції, однак з огляду на резонансність – справа на контролі обласної прокуратури.

Як повідомив Радіо Свобода у понеділок керівник центру громадських зв’язків ГУ МВС України в області Олексій Щербатов, розглядають кілька версій, основна – побиття через конфліктну ситуацію на дорозі.
Люди завдавали ударів в життєво важливі органи і мали на меті все-таки убивство людини
Олексій Щербатов

«На перше місце ми ставимо факт ДТП і конфліктну ситуацію, що виникла. На сьогодні з огляду на слідчі дії ця версія знаходить найбільше підтвердження. Люди завдавали ударів у життєво важливі органи і мали на меті все-таки убивство людини. Поки ні машина, і люди не встановлені, загиблий не повідомив ніяких прикмет. Поки працює слідство», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Олексій Щербатов.

Тим часом активісти екологічного руху, колеги та друзі обіцяють: екологічні проблеми, які порушив Володимир Гончаренко, продовжуватимуть досліджувати.

Володимира Гончаренка поховали у неділю у Дніпропетровську в козацькому строї.

Довідка
Володимир Гончаренко – відомий український еколог, керівник громадського руху України «За право громадян на екологічну безпеку», видавець газети «ЕКО Безпека», академік Академії інженерних наук України і Міжнародної академії наук екології, безпеки людини та природи. Автор кількох законопроектів у сфері поводження з відходами.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG