Доступність посилання

ТОП новини

Об’єднана опозиція обіцяє скасувати «мовний закон»


Під час мітингу на захист української мови в Києві 30 липня 2012 року
Під час мітингу на захист української мови в Києві 30 липня 2012 року
Об’єднана опозиція «Батьківщина» заявила в середу, що скасує суперечливий «мовний закон», уже підписаний Президентом, і притягне Віктора Януковича до відповідальності за це, в разі створення в новому складі Верховної Ради «демократичної більшості».

Як мовиться в заяві, підписання закону «Про засади державної мовної політики» – це «ще один злочин, за який Янукович заслуговує на імпічмент».

«Грубі порушення Конституції та регламенту Верховної Ради на всіх стадіях псевдорозгляду цього проекту не залишають сумніву в його юридичній нікчемності», – наголошено в заяві.

Об’єднана опозиція в іншій заяві також звернулася до депутатів місцевих рад, у яких існує демократична більшість, із закликом скликати позачергові сесії та ухвалити рішення, які на рівні територіальних громад «не дозволять набути чинності злочинному антиукраїнському законові».

«Сьогодні перед нами стоїть завдання не допустити його руйнівної дії, не дозволити запущеному владою «мовному Чорнобилеві» вбити українське слово», – мовиться в заяві.

У середу прес-служба Президента повідомила, що він підписав закон «Про засади державної мовної політики». Таким чином, цей закон після офіційної публікації набуде чинності в його нинішньому вигляді, без урахування всіх зауважень до нього.

Закон, ухвалений на початку липня голосами 248 депутатських карток за відсутності багатьох із їхніх власників і без проходження другого читання й без обговорення, фактично значно розширює сферу застосування російської мови в Україні, – за словами критиків, за рахунок української. Опозиція заявляє, що закон був ухвалений із великою кількістю порушень, а, можливо, його ухвалення взагалі сфальсифіковане. Закон викликав широкі протести громадськості, а також низку вуличних акцій.
XS
SM
MD
LG