Доступність посилання

ТОП новини

Для ухвалення «мовного закону» необхідний широкий консенсус – ЄС


Петер Стано, архівне фото
Петер Стано, архівне фото
У Брюсселі сподіваються, що оцінка Радою Європи і Венеціанською комісією закону України «Про засади державної мовної політики» внесе чіткість щодо відповідності його стандартам, закладеним у Європейській хартії регіональних мов і мов меншин, заявив сьогодні речник єврокомісара з питань розширення і Європейської політики сусідства Штефана Філе Петер Стано.

Крім того, в ЄС вважають, що такі реформи, як «мовний закон», мають відбуватися на основі належної та всеохопної внутрішньої дискусії широкого консенсусу, заявив речник агентству «Інтерфакс-Україна».

Як сказав Петер Стано, в Європейській комісії відзначили ухвалення цього закону Верховною Радою на початку липня. «Ми сподіваємося, що нова робоча група, заснована Президентом України Віктором Януковичем, повною мірою врахує потреби українських громадян, включно з національними меншинами, для того, щоб гарантувати, що всі зможуть скористатися максимальним доступом до громадського і політичного життя і соціальних благ», – додав він.

Крім того, сказав речник, у Єврокомісії відзначили і той факт, що раніше стосовно законопроекту були проведені консультації з Венеціанською комісією Ради Європи, яка «надала важливі коментарі».

«Оцінка Ради Європи та Венеціанської комісії після ухвалення закону внесе ясність щодо його відповідності встановленим стандартам і, якщо говорити конкретніше, то стандартам, закладеним у Європейській хартії регіональних мов і мов меншин», – заявив Стано.

Учора Президент Віктор Янукович підписав суперечливий закон «Про засади державної мовної політики», ухвалення якого викликало широкі протести громадськості, а також низку вуличних акцій.

Закон, ухвалений на початку липня голосами 248 депутатських карток за відсутності багатьох із їхніх власників і без проходження другого читання й без обговорення, фактично значно розширює сферу застосування російської мови в Україні, – за словами критиків, за рахунок української. Опозиція заявляє, що закон був ухвалений із великою кількістю порушень, а, можливо, його ухвалення взагалі сфальсифіковане.
XS
SM
MD
LG