Доступність посилання

ТОП новини

Американські в’язні готуються до свободи, доглядаючи за кіньми


В американських в’язницях діє багато програм підготовки в’язнів до життя на свободі. Одну з них ще у 1999-му році заснувало Товариство догляду за пристарілими спортивними кіньми. На сьогодні у восьми виправних колоніях по всій країні, товариство організувало господарства, де бажаючі в’язні вчаться доглядати з кіньми, які з тих чи інших причин більше не взмозі змагатися. В’язні набувають практичних навичок, якими планують скористатися після закінчення терміну.

«Проводити у стайні з кіньми кожен день…а коні не сприймають браваду. Вони негайно відчувають вдавану хоробрість. Коні можуть показати їм, що таким способом не досягти гармонії з майже 500 кілограмовою твариною».
Рід Маклелан
У штаті Вірджинія така програма діє з 2007-го року. Ця кінна ферма мало схожа на місце реабілітації відомих скакунів та … в’язнів. Однак саме з цією метою і був заснований Джеймс Рівер центр у Вірджинії. Неурядова організація, з одного боку, надає притулок старим коням, а з іншого, готує засуджених до життя у суспільстві після звільнення. Програма триває 6 місяців. За цей час її учасники вивчають поведінку коней, їх звички, вчаться за ними доглядати, дізнаються про їх, нерідко, славне минуле. В’язні годують коней двічі на день, оглядають їх на випадок травми, хвороби чи інших проблем. Деяких об’їжджають, щоби підготувати до уроків їзди верхи чи для терапевтичних занять.
Програма передбачає кілька годин теоретичних уроків, однак інструктор Рід Маклелан віддає перевагу практичному досвіду:

«Проводити у стайні з кіньми кожен день…а коні не сприймають браваду. Вони негайно відчувають вдавану хоробрість. Коні можуть показати їм, що таким способом не досягти гармонії з майже 500 кілограмовою твариною».

Вілл уже закінчив реабілітаційну програму і тепер є асистентом інструктора. Після відбуття тюремного терміну у вересні, він планує повернутися сюди працювати. Вілл не приховує, що радий отримати притулок після звільнення з в’язниці. Він також переконаний, що зуміє налагодити своє життя.

(Передрук із «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG