Доступність посилання

ТОП новини

З наркотиками в Україні борються на рівні «ніби» – експерт


Київ – Наркозалежних в Україні нині близько 300 тисяч, і ця проблема дедалі більше набуває рис потенційної пандемії. Причому наркотики наразі – спокуса не лише для молоді. Відсутність відповідних державних програм, нестача у населення знань щодо реальної небезпеки такої залежності та доступність чималої кількості наркотичних речовин лише погіршують ситуацію, вважають фахівці. На їхню думку, якщо негайно не вжити відповідних заходів, українському суспільству може загрожувати катастрофа.

20-річна киянка, яка не захотіла називати свого імені, має досвід вживання марихуани – так званого «плану». Каже: самій залежності уникнути вдалося, однак разом із іншими друзями вона півроку допомагала позбутися цієї звички знайомому.

За її словами, «план» допомагає розслабитися, а якщо його вживати у великій кількості, то можуть з’являтися і марева. При цьому дівчина наголошує: такий наркотик нині в Україні може дістати будь-хто і будь-де.

«Він дешевий. Можна сказати, мовляв, хлопці, давайте будемо курити, і в багатьох обов’язково у колі знайомих буде «барига», який зможе дістати наркотик і буквально через годину його уже можуть на машині привезти. Є те, що можна придбати у аптеці: трамадол чи сироп від кашлю, який при вживанні у великих дозах викликає певний ефект», – розповіла вона у коментарі Радіо Свобода.

Серед українців – майже 300 тисяч наркозалежних

Офіційна статистика свідчить: найбільш доступними для молоді нині є марихуана, гашиш, амфетаміни, транквілізатори та екстазі. При цьому наркозалежність, за словами експертів, зазвичай починається зі вживання алкоголю і марихуани.

Водночас Ірина Спіріна, завідувачка кафедри психіатрії та загальної медпсихології Дніпропетровської медичної академії, наголошує: проблема наркоманії нині поширена не лише серед молодих українців.

Сьогодні 290 тисяч українців вживають наркотичні речовини. 100 тисяч перебуває на диспансерному обліку. Але найбільший відсоток наркозалежних – поза цією статистикою. Це соціальна проблема
Ірина Спіріна

«Сьогодні 290 тисяч українців вживають наркотичні речовини. 100 тисяч перебуває на диспансерному обліку. Але найбільший відсоток наркозалежних – поза цією статистикою. Це соціальна проблема. Всесвітня організація охорони здоров’я говорить: якщо серед населення є понад 7-8 відсотків наркозалежних, відбувається деградація суспільства», – зауважує експерт.

На думку Ірини Спіріної, проблему варто вирішувати на рівні МВС: перекривати доступ наркотиків до України та контролювати їх збут. Втім, президент Асоціації реабілітаційних центрів для наркозалежних «Альтернатива» Владислав Сова зауважує: наркоторгівля в Україні сьогодні – доволі прибутковий бізнес.

«Україна як ринок збуту для наркотиків дуже вигідна: у нас вживають їх багато, контролю за цим немає, боротьба з цим ніби і ведеться, але не глобально. В аптеках до цього часу, наприклад, офіційно продається препарат, який у перевищених дозах за токсичною дією і здатністю формувати опійну наркоманію прирівнюється до героїну», – зауважує експерт.

«Система діагностики є, але вона не принципова. Так, ми можемо виявити речовину, припускати, як вона вплине на психіку пацієнта. Але за своєю дією всі речовини майже однакові», – додає він.

Україні бракує реабілітаційних центрів – експерт

За словами Владислава Сови, реабілітаційних центрів для наркозалежних з якісною і професійною допомогою в Україні нині не більше 20, переважно через відсутність державної політики та нестачу кваліфікованих працівників.

Окрім цього, за словами експерта, через недостатню кількість інформації про наркореабілітацію, рідні й оточення наркозалежного зазвичай заважають лікуванню. На пояснення суті процедур витрачається чимало часу, і врешті повернути таку людину до активного життя майже неможливо, адже її організм зазнає соматичних і психоделічних ускладнень, зауважує фахівець.

Водночас 7 серпня Кабінет Міністрів України затвердив план заходів щодо протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів. Згідно з концепцією уряду, цим буде займатися відповідна система моніторингу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG