Доступність посилання

ТОП новини

Російські «націонал-більшовики» шукають притулку в Україні


Київ – Російські «націонал-більшовики» просять притулку в Україні. Про це поінформував Радіо Свобода активіст незареєстрованої в Російській Федерації опозиційної партії «Інша Росія» Олексій Дев’яткін, який разом із дружиною виїхав із Москви і нині перебуває на території України.

Олексій Дев’яткін та його дружина Дженні Курпен (обидва – громадяни Росії) вирішили попросити притулку в Україні через переслідування з боку російської влади. Вони брали участь у мітингах опозиції на Болотній площі, до того ж, партії «Інша Росія» («Другая Россия») російська влада відмовила в реєстрації.

«Ми ходили на засідання суду у Москві у справі мого товариша Олександра Каменського, він також з «Іншої Росії», – розповідає Дев’яткін. – Сашко брав участь у мітингу на Болотній площі, це так звана «Болотна справа». Ми з Дженні прийшли на суд, послухали виступи і збагнули, що суд уже для себе все вирішив, не слухаючи підсудного та його адвоката!».

Суд ухвалив рішення взяти Каменського під варту, і подружжя опозиціонерів зрозуміли, що як затримані по іншій опозиційній справі можуть опинитись у в’язниці. Тож вирішили перечекати небезпечні часи поза межами Росії.
Наші побратими живуть тут: дехто має статус біженця, дехто офіційну роботу знайшов
Олексій Дев’яткін

На запитання Радіо Свобода, чому обрали саме Україну, Дев’яткін відповів: «Ми знали, що на території України можемо перебувати три місяці легально, тобто, є запас часу підготувати документи. По-друге, в Україні немає мовного бар’єру, тут майже всі знають російську мову. До того ж, наші побратими живуть тут: дехто має статус біженця, дехто офіційну роботу знайшов. До того ж, ми не мали закордонних паспортів».

Отримання притулку: теорія і практика

Приїхавши в Україну, подружжя проконсультувалось із правниками Управління верховного комісара ООН у справах біженців і оформило документи, необхідні для початку розгляду процедури отримання притулку. Днями документи передадуть до Державної міграційної служби України, повідомив Дев’яткін.

Варто зазначити, що представники російських «націонал-більшовиків» мають в Україні свою «міграційну історію»: 2008 року в Україні отримала притулок активістка цієї партії Ольга Кудріна. У розмові з Радіо Свобода вона розповіла, що процедура оформлення статусу біженця тривала півтора року, але тепер вона офіційно проживає в Україні: навчається, працює і виховує дитину.

Правник, фахівець із міграційного права Олександр Галкін повідомив Радіо Свобода, що офіційної статистики щодо кількості громадян Росії-шукачів притулку в Україні, немає. Але, за даними офіційних інституцій (УВКБ ООН, Державної міграційної служби України), десятки росіян щороку опиняються серед шукачів притулку в Україні.

При цьому, за словами експерта, не всі з них представляють опозиційні сили, скажімо, мешканці Чечні.
По правову допомогу та консультації звертаються росіяни – мешканці Чечні, Москви, Санкт-Петербургу
Олександр Галкін

«Ситуації бувають різними, адже по правову допомогу та консультації звертаються росіяни – мешканці Чечні, Москви, Санкт-Петербурга. У кожного своя історія і своя ситуація», – каже фахівець.

Процедура розгляду справи щодо надання чи відмови у наданні притулку в Україні Державною міграційною службою – справа конфіденційна, повідомили у прес-службі цієї установи: «Відповідно до закону України про біженців та осіб, котрі потребують додаткового захисту, ми не можемо надавати ніякої інформації».

А нині Апеляційний суд Одеської області вирішив відправити до Росії громадянина Російської Федерації Адама Осмаєва, затриманого за підозрою у підготовці замаху на життя нинішнього російського президента Володимира Путіна. Осмаєв раніше також просив Україну про політичний притулок, заявляв його адвокат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG