Доступність посилання

ТОП новини

Петиції на захист Pussy Riot опинилися у смітнику – Amnesty International


Міжнародна правозахисна організація Amnesty International стверджує, що петиції на підтримку учасниць панк-гурту Pussy Riot, зібрані в Америці і передані посольству Росії, опинилися у смітнику. Представники «Міжнародної амністії» говорять, що дві коробки з петиціями представники російського посольства у Вашингтоні викинули на смітник після гарячої перепалки з правозахисниками. Російське посольство відкидає звинувачення.

Інцидент стався у вівторок поблизу посольства Росії у Вашингтоні, коли представники американського відділення «Міжнародної амністії» намагалися передати російським дипломатам понад 72 тисячі петицій, підписаних американцями по всій країні. У зверненнях до російської влади американці закликали звільнити учасниць панк-гурту Pussy Riot, яких звинувачують у «хуліганстві з мотивів релігійної ненависті». Це звинувачення може тягнути за собою до 7 років ув’язнення.

Голова відділу кампаній та програм «Міжнародної амністії» Мішель Рінґетт розповіла у розмові з Радіо Свобода, що вона і кілька представників організації принесли петиції до російського посольства, де вони мали розмову з консулом Росії. Під час розмови вони намагалися пояснити суть занепокоєння правозахисників. За її словами, йшлося про нове законодавство, що обмежує діяльність неурядових організацій, про величезні штрафи на учасників несанкціонованих мітингів, про утиски представників сексуальних меншин, і про справу Pussy Riot. Але російський дипломат, присутній на зустрічі, відкинув усі звинувачення правозахисників та наказав їм негайно залишити територію посольства.

«Він піднявся і дуже агресивно сказав, що ми маємо забиратися, бо зустріч завершилася, і що він не прийме наших петицій, і що ми не можемо залишати коробки на території посольства. Він намагався змусити нас їх забрати. Він насильно намагався всунути одну з коробок представниці організації і навіть перев’язав її руки мотузкою, якою була зав’язана коробка. Він це робив з такою силою, що порізав жінці палець. А потім він схопив коробки і викинув їх із приміщення посольства на вулицю», – розповіла представниця «Міжнародної амністії».

Російський дипломат «висловив незгоду»

Мішель Рінґетт не назвала прізвища російського дипломата, який викидав петиції, але речник посольства Максим Абрамов, заявив, що учасником зустрічі був консул Сергій Чумарьов, який за словами речника, «коротко висловив свою току зору» щодо занепокоєння «Міжнародної амністії».

«Представники посольства не могли прийняти петиції, бо вони не пройшли процедури перевірки безпеки. І ніхто їх не викидав. Коробки просто залишили біля входу до посольства після того, як представники «Міжнародної амністії» відмовилися їх забрати», – заявив речник російського посольства.

Максим Абрамов стверджує, що працівники посольства не відмовлялися передати петиції в Москву, і що представники «Міжнародної амністії» говорять неправду.

Вирок у справі Pussy Riot очікується у п’ятницю, 17 серпня. На цей день акції протесту та солідарності з трьома учасницями гурту плануються у 20 країнах світу. «Міжнародна амністія» повідомила, що буде брати участь у мовчазній акції цього дня.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG