Доступність посилання

ТОП новини

Спиляний FEMEN хрест був встановлений на прохання Матінки Божої – організатор встановлення


Фото з акції FEMEN 17 серпня 2012 року
Фото з акції FEMEN 17 серпня 2012 року
Один із організаторів і учасників встановлення хреста в Києві, який у п’ятницю спиляли учасниці жіночого феміністського руху FEMEN, голова громадського об’єднання «Християнська Україна» Мирослав Данилків розповів Радіо Свобода, що цей хрест був встановлений у часи Помаранчевої революції «на прохання Матінки Божої, щоб об’єднати Україну і щоб не було кровопролиття».

За його словами, загалом тоді поставили три хрести: у Києві 26 листопада 2004 року, у Львові 21 листопада, а 29 листопада в Донецьку – через те, що «явилася Матінка Божа і сказала: «Я прийшла вас об’єднати». «Народ України роз’єднаний, церкви роз’єднані, і Матінка Божа захотіла допомогти українцям знайти єдність і примирення», – сказав Данилків.

Водночас співорганізатор встановлення хреста не підтвердив повідомлення засобів інформації, ніби цей хрест встановило товариство «Меморіал» саме на пам’ять про жертв НКВС, розстріляних у 1930-і роки в його управлінні, яке розташовувалося в сусідній будівлі нинішнього Жовтневого палацу.

Як розповів Данилків, метою встановлення хреста, крім виконання вказівки Матінки Божої, було також згадати всіх жертв, які Україна понесла впродовж своєї історії – «тут є і жертви за козаччини, за Петра Першого і Катерини козацькі жертви, а також жертви під час Жовтневої революції, Світової війни – українці, які були знищені зі всіх сторін», додав він, і серед того також і жертв НКВС.

Цей хрест, розповів один із ініціаторів його встановлення, освячували священики багатьох християнських конфесій – і Київського патріархату, і автокефальна церква, і греко-католики, і римо-католики, і були й священики Московського патріархату, і його нинішнє знесення – це «наруга над християнами загалом».

«Ми будемо старатися цей хрест відновити, тому що якщо він не буде відновлений, я думаю, на Київ і взагалі на Україну чекатимуть дуже тяжкі випробування, і не буде Божого захисту», – заявив він.

«Люди мають зрозуміти, що зло є зло, а добро є добро, і не можна бути посередині, і кожна людина мусить вирішити для себе: або вона з темними силами Зла, або вона стає на сторону Божу. Україна сьогодні мусить стати на молитву і просити Бога прощення за свої гріхи, а якщо ми не перепросимо Бога, буде дуже велика біда», – сказав голова громадського об’єднання «Християнська Україна» Мирослав Данилків, один із організаторів встановлення спиляного нині хреста.

Рух FEMEN улаштував у п’ятницю вранці спилювання цього хреста над майданом Незалежності в Києві на підтримку своїх російських колег із жіночого феміністського панк-гурту Pussy Riot, яких пізніше цього ж дня у Москві ув’язнили на два роки.

Своїм актом знесення релігійного символу FEMEN закликав «усі здорові сили суспільства нещадно випилювати з мозку трухляві релігійні забобони, які послуговують як опора для диктатури і перешкоджають розвиткові демократії і свободи жінок».

У київській міліції повідомили, що за цим фактом уже порушили кримінальну справу за статтею про хуліганство, вчинене групою осіб.
XS
SM
MD
LG