Доступність посилання

ТОП новини

Україна припинила процедуру екстрадиції Осмаєва до Росії – МЗС


Адам Осмаєв
Адам Осмаєв
У Міністерстві закордонних справ України підтверджують, що Україна припинила процедуру екстрадиції підозрюваного в організації замаху на президента Російської Федерації Володимира Путіна Адама Осмаєва. Раніше вжити таких заходів рекомендував Європейський суд із прав людини.

«Справді, Україна припинила процедуру екстрадиції Адама Осмаєва. 17 серпня Генпрокуратура отримала постанову Європейського суду з прав людини про те, що скаргу Осмаєва щодо законності рішення про екстрадицію прийнято до провадження», – повідомив в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» прес-секретар МЗС Олександр Дикусаров.

У зв’язку з цим, за інформацією МЗС, процедуру екстрадиції було припинено. За словами представника МЗС, Україна має надати Страсбурзькому судові документи в цій справі найближчим часом.

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення рекомендувати Україні тимчасово не видавати Російській Федерації головного підозрюваного у справі про підготовку замаху на президента Росії Володимира Путіна Осмаєва. Суд ще не розпочав розгляду справи по суті, але оскільки йдеться про питання життя і смерті людини, рекомендував Україні припинити процес екстрадиції до завершення розгляду справи.

Днями Апеляційний суд Одеської області визнав недостатніми аргументи адвокатів Адама Осмаєва і підтримав пропозицію прокуратури про екстрадицію його до Росії як головного фігуранта у кримінальній справі за фактом підготовки замаху на нинішнього президента Росії Володимира Путіна. Із запитом про видачу Осмаєва звернулася раніше Генеральна прокуратура Росії.

4 лютого в Одесі під час спеціальної операції було затримано підозрюваних, які перебували в міжнародному розшуку, серед них і того, кого називають Адамом Осмаєвим. Цих осіб підозрювали у скоєнні вибуху в Одесі 4 січня 2012 року. 27 лютого в СБУ підтвердили інформацію про те, що цим затриманням російські та українські спецслужби запобігли планам терористів, затриманих в Одесі, які готували замах на тодішнього прем’єр-міністра Росії Путіна після президентських виборів у Росії, що відбулися на початку березня. У деяких російських політиків та журналістів виникали сумніви щодо реальності такого замаху на російського керівника. Критики також заявляли, що оголошення про викриття замаху на Путіна могло бути частиною політичного піару цього діяча напередодні президентських виборів у Росії, в яких він кандидував і врешті переміг.
XS
SM
MD
LG