Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківська область вирішила не виконувати мовний закон


Сесія Івано-Франківської обласної ради ухвалила рішення про невиконання на території Прикарпаття закону «Про засади державної мовної політики». За це рішення проголосувало 67 депутатів.

Мовний закон прикарпатські депутати вважають «антиконституційним» і «антиукраїнським», «спрямованим на підривання національних основ Української держави». За рішенням сесії, «єдиною мовою офіційної діяльності в області підприємств, установ та організацій всіх форм власності, мовою діловодства є державна українська мова».

Як наголосив голова обласної ради Олександр Сич, згідно з переписом 2001 року, на Прикарпатті проживає 97,5 відсотки українців, а «повноцінне функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя є гарантією збереження ідентичності української нації, політичної і державної єдності України».

Сесія також ухвалила «Програму захисту і розвитку української мови на території області на 2013-2015 роки». Вона передбачає зокрема підтримку освітніх, просвітянських, мистецьких проектів, проведення конкурсів на найкраще знання державної мови, організацію курсів української мови для представників нацменшин.

На цю програму з обласного бюджету виділять майже 7 мільйонів гривень.

Раніше міська рада Івано-Франківська звернулася до Президента із заявою, у якій наголосила, що не вважає чинним підписаний главою держави мовний закон.
XS
SM
MD
LG