Доступність посилання

ТОП новини

Ленін у шкільних зошитах – як діагноз українському суспільству (ВІДЕО)


Київ – Шкільні зошити, на яких зображені Ленін, Сталін та комуністична символіка, не мають відповідного свідоцтва Міністерства освіти і науки України. Про це заявили в цьому відомстві. Між тим, у книжкових магазинах говорять, що зошити з «вождями» популярні серед школярів. Як такі зошити потрапили у торговельну мережу Києва і який це має вплив на молодь?

У Києві набирають обертів шкільні ярмарки. На одному з них, на першому поверсі магазину «Читай-город» у центрі Києва на розкладках шкільних зошитів кидаються у вічі блискучі палітурки. Це серія зошитів під назвою «Контроверсійні лідери», на яких зображені комуністичні вожді: Володимир Ленін, Йосип Сталін, Мао Цзедун, Фідель Кастро та деякі інші.

На іншому зошиті, що лежить поруч – автомат Калашникова та кремлівська зірка на задньому тлі. Вказаний і власник авторських прав – російське підприємство «Альт», яке замовило наклад у дніпропетровській друкарні. Продавці у магазині кажуть, що ці зошити завезли з ініціативи фірми-постачальника, і що вони дуже популярні.

«Найшвидше розкуповують продукцію з портретами Леніна та Че Гевари», – розповідають працівники крамниці.
Ленін у шкільних зошитах – як діагноз українському суспільству
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

«Сталінські» зошити завозять у магазини централізовано

Директор мережі «Читай-город» Ярослав Волошин підтверджує, що зошити з комуністичними лідерами та символікою популярні серед покупців. Однак він наголошує, що продавати школярам портрети Леніна і Сталіна – не його ідея.

«Українцям вони цікаві, купують переважно молодь: студенти, школярі 9-11 класів, – каже він. – А хто автор бізнес- ідеї продавати такі зошити – не можу сказати. В нас – централізований відділ закупівель, і менеджер із закупівель постачає нам усю продукцію».

У компанії «Логос-транс», яка контролює мережу Читай-город, і до якої Ярослав Волошин переадресував Радіо Свобода, запевняють, що ні про книжкові магазини, ні про зошити, якими там торгують, їм нічого не відомо.

Експерти радять повернути сертифікацію зошитів

У четвер прес-служба Міністерства освіти і науки відомства заявила, що до зошитів із комуністичними вождями не має жодного стосунку. А за законом не має повноважень сертифікувати друковану шкільну продукцію, тим більше перевіряти, що потрапило в торговельну мережу. Міносвіти пропонує запровадити обов’язкову сертифікацію на всю продукцію для школярів. Зокрема, і на зошити.


Зі свого боку, керівник Центру освітнього моніторингу, колишній заступник міністра освіти і науки Павло Полянський наголошує, що така система контролю вже існувала.
Мабуть, слід очікувати продовження серії – з фото й біографіями Гітлера, Пол Пота й подібних диктаторів
Павло Полянський

«Існував порядок щодо сертифікації зошитів, на який нарікали підприємці й видавці. Вони прикрашали продукцію тим, що, на їхню думку, має подобатися школярам: напівоголені жінки, сцени з аж ніяк не дитячих фільмів чи коміксів. Кілька років цей порядок скасований, можливо, й під тиском підприємців. Серія з портретами діячів, яким історія дала однозначну оцінку – це дуже прикро. Мабуть, слід очікувати продовження серії – з фото й біографіями Гітлера, Пол Пота й подібних диктаторів», – зауважує Павло Полянський.

Робили не ми, але підтримуємо – Компартія

Комуністична партія України, яка пропагує образи Леніна та Сталіна, заявляє про свою непричетність до шкільних зошитів з їхніми портретами. Однак вважає цей факт позитивним, заявив Радіо Свобода лідер Компартії України, народний депутат Петро Симоненко.
Я не знаю, хто це робить. Але треба розповідати про комуністів і про Володимира Леніна
Петро Симоненко

«Я не знаю, хто це робить. Але якщо нашим дітям говорити об’єктивно про створення української незалежної держави у 1917 році, про те, що і хто спричинився до її нинішньої незалежності, то треба розповідати про комуністів і про Володимира Леніна. Не було би Жовтневої революції – не було би і незалежної України, це всім добре відомо», – запевняє Петро Симоненко.

Зі свого боку, правозахисник і лікар-психіатр Семен Глузман вважає зошити з тоталітарними вождями симптомом хвороби суспільства.
Це хвора країна, бо 8 відсотків на виборах підуть голосувати за комуністів
Семен Глузман

«Я коли дізнався – в мене був шок. Це хвора країна, бо 8 відсотків на виборах підуть голосувати за комуністів. Що робити – я не знаю. Це не є навіть кримінальним діянням у цій країні: Сталіна і Леніна зображують на знаменах та символіці компартії Симоненка, їх носять по вулицях. Питання в тому, чи може будь-хто, на свій розсуд, випускати зошити для школярів без дозволу Міносвіти? А якщо цей дозвіл на Леніна і Сталіна таки буде, я точно знатиму, що ця країна не матиме майбутнього», – наголошує Семен Глузман.

Зошити з портретами комуністичних лідерів та їхньою символікою з’явилися у Києві саме напередодні Дня пам’яті жертв нацизму й тоталітаризму, який у Європі відзначають 23 серпня.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG