Доступність посилання

ТОП новини

День Незалежності: чорні вишиванки і старі-нові обіцянки


День Незалежності: свято і смуток
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

День Незалежності: свято і смуток

Київ – Українці розгорнули найбільший національний прапор та встановили ще кілька рекордів, а Партія регіонів зібрала уп’ятеро менший мітинг, аніж опозиція – так пройшов у Києві День Незалежності. Вітаючи українців зі святом, Президент Віктор Янукович повторив свої передвиборні обіцянки, а лідер опозиції Юлія Тимошенко в аудіо-зверненні закликала українців продовжувати боротьбу зі згортанням демократії. Свято пройшло мирно, не рахуючи дрібних сутичок.

П’ятничний маршрут Президента України Віктора Януковича та урочистості за його участі були повністю ізольовані від простих українців. Вранці він відвідав пам’ятники князю Володимиру Великому, президентові УНР Михайлу Грушевському і поету Тарасові Шевченку. Тому Володимирська гірка і парк Шевченка зранку були оточені правоохоронцями, а Президента супроводжували тільки акредитовані журналісти та люди з його оточення. Своє вітання до Дня Незалежності глава держави проголосив не просто неба, і навіть не на Софійській площі, де зібралися прихильники Партії регіонів, а у палаці «Україна», куди пускали тільки за запрошеннями.

У своїй промові Віктор Янукович вкотре звинуватив у проблемах українців попередню владу та «деструктивну опозицію», і пообіцяв продовжити реформи, подолати корупцію та створити більшу свободу для бізнесу. Власне, він повторив тези своєї програми на президентських виборах 2010 року. А крім того – виступив «проти євроінтеграції за будь-яку ціну».
Ми не виконуємо зовнішніх директив щось сліпо копіювати чи необґрунтовано насаджувати в Україні
Віктор Янукович

«Політика перетворень, яку ми зараз здійснюємо – це наш вільний вибір. Ми не виконуємо зовнішніх директив щось сліпо копіювати чи необґрунтовано насаджувати в Україні. Курс на оновлення – це реалізація прагнень самого українського народу», – зазначив глава держави у зверненні.

Виступ Президента з палацу «Україна» транслювали на Софійську площу, де зібралися близько 4 тисяч прихильників Партії регіонів. Одночасно представники Об’єднаної опозиції провели багатотисячну ходу від Михайлівської площі до парку Шевченка. За підрахунками правоохоронців, у ній взяли участь до 25 тисяч осіб. Учасники мітингу змогли почути записане в ув’язненні аудіозвернення колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Вона закликала українців не впадати у відчай, не зважати на спроби розділити Україну за мовною чи іншою ознакою, а натомість – боротися з режимом Януковича.
Нас, цілу націю, хочуть штучно зістарити, загасити мрії, затоптати давно накреслений позитивний шлях
Юлія Тимошенко

«Нас, цілу націю, хочуть штучно зістарити, загасити мрії, затоптати давно накреслений позитивний шлях. Я хочу сьогодні вас запитати, незалежно від вашої партійності, чи взагалі аполітичності. Чи готові ви погодитися з таким безславним розвитком нашої національної історії?» – сказала в аудіозверненні Тимошенко.

Майдан Незалежності, Київ, 24 серпня 2012 року
Майдан Незалежності, Київ, 24 серпня 2012 року
Чорні вишиванки й регіонали, яким не заплатили за мітинг

У п’ятницю в Києві майже не було конфліктів та зіткнень на політичному ґрунті. Виняток – коли з Софійської площі регіонали намагалися вигнати кількох активістів у чорних вишиванках із плакатом: «Мову підписали – свято зіпсували».
Ми одягли чорні вишиванки, щоб показати, що цьогорічне свято Незалежності – зіпсоване. Депутати-зрадники на чолі з Литвином та Януковичем протягли мовний закон
Наталя Соколенко

«Ми одягли чорні вишиванки, щоб показати, що для нас цьогорічне свято Незалежності – зіпсоване. Депутати-зрадники на чолі з Литвином та Януковичем протягли мовний закон, який обмежує сферу вжитку української мови. Нас було дуже мало, однак від Михайлівської площі ми пройшли до оточеного автобусами й наметами місця мітингу регіоналів. Там розгорнули плакат «Мову підписали – свято зіпсували». Учаснику мітингу реагували на це спокійно, однак молодики спортивної зовнішності підійшли та спробували нас виштовхати з Софійської площі», – розповіла організатор акції у чорних вишиванках, кандидат у депутати, журналіст Наталя Соколенко.

Вона каже, що конфлікту перешкодила міліція, яка, проте, попросила її з однодумцями не дратувати регіоналів.

Про ще один випадок депутат Київради від опозиції Зорян Шкіряк написав у своєму блозі. За його словами, він бачив, як сварилися юнаки з прапорами Партії регіонів, вимагаючи грошей в якогось чоловіка у цивільному – «за участь у мітингу». Інших підтверджень цього факту немає. Мітингувальники-регіонали на запитання Радіо Свобода говорили, що прийшли добровільно і безкоштовно, а прапори України (усі – стандартного розміру) принесли власні.

Незалежність-2012: одразу три рекорди

Учасники опозиційної ходи розгорнули найбільший в історії прапор України – 40 на 60 метрів, цей факт був записаний до національної Книги рекордів.

У п’ятницю в центрі Києва було дуже багато людей у вишиванках. Це теж стало своєрідним рекордом. Щорічний парад вишиванок, який пройшов центром столиці від Хрещатика до Співочого поля, зібрав 7 тисяч людей – це найбільша за історію хода в українському національному одязі, в якій до того ж, представлено найбільше регіонів. Ще одним рекордом стала кавалькада із 18 гігантських писанок 3 на 4 метри, на дерев’яних возах, які тягли квадрацикли. Писанки прикрашали орнаменти з різних куточків України.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG