Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко «дійшла» до Страсбурзького суду


Київ – 28 серпня в Європейському суді з прав людини почнеться розгляд скарги Юлії Тимошенко про порушення її прав у суді українському. Адвокати екс-прем’єра упевнені в тому, що скарга опозиційного політика буде задоволена в повному обсязі. Натомість представники влади переконують, що Європейський суд розглядає цю справу всупереч встановленій процедурі.

Європейський суд із прав людини розглядатиме обставини минулорічного процесу над Юлією Тимошенко в Печерському суді Києва. Адвокат Сергій Власенко переконаний у тому, що Європейський суд з прав людини задовольнить скаргу про порушення чотирьох статей Європейської конвенції з прав людини, зокрема – визнає політичний характер переслідування опозиційного лідера.

«Відбудеться лише перша частина розгляду – так звані усні слухання. Не буде жодного рішення. Нагадаю, що в Юрія Луценко рішення було через два з половиною місяці після слухань. Ми сподіваємося, що в нас це відбудеться значно швидше. Але все одно це буде пізніше», – заявив Сергій Власенко.

Натомість депутат-регіонал Володимир Олійник наголошує на тому, що в справі Тимошенко європейський суд демонструє подвійні стандарти.

«Це щось не зовсім зрозуміле щодо процедури. Ще ж не було остаточного рішення – касаційної інстанції. Там правило таке: всі інстанції повинні розглянути – і тільки потім розглядає Європейський суд», – каже Володимир Олійник.

Касація у «газовій справі» – суд готовий оголосити рішення

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ оголосить рішення за касаційною скаргою Юлії Тимошенко 29 серпня. Раніше захист Юлії Тимошенко очікував вироку касаційного суду на початку вересня.

Влада використовує рішення вищого спеціалізованого суд з єдиною метою – з метою маніпуляції
Сергій Власенко
Сергій Власенко стверджує, що Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ під тиском влади затягує розгляд касації Тимошенко, аби в Європейському суді не могли розглянути її скаргу в повному обсязі, включно із вироком у «газовій справі». За його твердженням, «влада використовує рішення вищого спеціалізованого суд з єдиною метою – з метою маніпуляції».

«Рік на розгляд такої простої юридичної фабули?»

Щодо зауважень захисників екс-прем’єра на адресу вищого суду, то Володимир Олійник вважає, що такі самі претензії Сергій Власенко може висунути й на адресу Європейського суду.

«У серпні минулого року була подана скарга на арешт Юлії Тимошенко. І лише в серпні цього року Європейський суд приступив до розгляду! Рік на розгляд такої простої юридичної фабули? А жодної скарги не було», – коментує заяву адвоката депутат-регіонал.

У жовтні минулого року Печерський суд Києва визнав Юлію Тимошенко винною у перевищенні службових повноважень під час підписання газових контрактів із Росією в 2009 році й засудив її до 7 років ув´язнення.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG