Доступність посилання

ТОП новини

Путін є власником колекції годинників за 22 мільйони рублів – доповідь опозиції (ФОТО)


Путін на борту одного з його президентських літаків. Згідно з доповіддю, він має у своєму розпорядженні 43 літаки
Путін на борту одного з його президентських літаків. Згідно з доповіддю, він має у своєму розпорядженні 43 літаки
Москва – Один із лідерів російської опозиції Борис Нємцов у вівторок представив чергову антипутінську доповідь, яку написав у співавторстві з колегою Леонідом Мартинюком. Назва доповіді: «Життя раба на галерах: палаци, яхти, автомобілі, літаки та інші аксесуари». Це не перше розслідування Нємцова, «героєм» якого стає головний російський політик останніх 12 років. Доповіді: «Путін. Підсумки» і «Путін. Підсумки. 10 років» – з’явилися, відповідно, в 2008-му і в 2010 роках і наробили багато галасу. Однак наслідки їх обмежилися лише судовими позовами до Бориса Нємцова.

Нова доповідь Бориса Нємцова про Володимира Путіна «Життя раба на галерах» вийшла накладом всього у п’ять тисяч примірників. Її довелося публікувати самвидавним способом, оскільки всі російські друкарні відмовилися це робити.

У доповіді Нємцова і Мартинюка, з посиланням на відкриті джерела і публікації ЗМІ, мовиться, зокрема, про те, що в розпорядженні російського президента 20 резиденцій, 43 літаки і 15 вертольотів, 4 яхти. Крім того, Путін має колекцію годинників, загальною вартістю 22 мільйони рублів.


Інформація як привід для референдуму

За словами Бориса Нємцова, в його новій доповіді, на відміну від попередніх, більше фотографій, ніж цифр, і це дослідження призначене не тільки для інтернет-аудиторії, але й для людей, «отруєних путінською пропагандою». Більш того, Нємцов пропонує винести на референдум питання про те, «чи вважають люди правильним для президента володіти і розпоряджатися предметами розкоші».
Наш народ гідний більш чесного, більш пристойного і більш гідного правителя
Борис Нємцов

«Чи може собі дозволити глава держави, якщо він дійсно патріот, любить Батьківщину або взагалі просто пристойна людина, так себе поводити? Ну от, наприклад, колекція путінських годинників, яка йому належить, вартістю в 22 мільйони рублів. Там 11 годиників «Патек Філіп», «Блан Пан». Якщо тільки одна колекція годинників коштує 6 річних зарплат офіційних Путіна. Ми спеціально вивчали декларації Путіна – про жоден із цих годинників не сказано ні слова. А сказано про причіп і про автомобіль «Волга» 63-го року. Я вважаю, наш народ гідний більш чесного, більш пристойного і більш гідного правителя», – наголосив Нємцов.
Один з годинників Володимира Путіна. Корпус годинника зроблений з білого золота (згідно з інформацією з доповіді)
Один з годинників Володимира Путіна. Корпус годинника зроблений з білого золота (згідно з інформацією з доповіді)

Прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков сказав газеті «Комерсант», що поки що у нього не було можливості ознайомитися з доповіддю. У той же час Пєсков наголосив, що інформація про держрезиденції, транспорт президента – абсолютно для всіх відкрита і тут ніякої таємниці немає. «Це все є державною власністю, і Путін, як обраний президент, відповідно до закону цим користується», – каже Пєсков.

Офіційне підтвердження доповіді Нємцова

Російський політолог Євген Мінченко не бачить у доповіді Бориса Нємцова нічого шокуючого.
Уявлення про те, що глава держави повинен жити краще, ніж громадяни, воно існує
Євген Мінченко

«Ну, як мінімум, ми маємо офіційну позицію про те, що якась частина інформації в доповіді відповідає дійсності. Я думаю, що повірити в це буде досить легко. Інша справа, що в нашій політичній культурі це не є якимось бронебійним компроматом. Тому що уявлення про те, що глава держави повинен жити краще, ніж громадяни, воно існує. Добре живуть начальники. Вагалі, так приблизно і повинно бути».

Сигнальний примірник доповіді Бориса Нємцова був проданий за 28 тисяч рублів, що дорівнює 900 доларам США, минулої суботи на благодійному аукціоні «На допомогу в’язням 6 травня». Мова йде про затриманих учасників мітингу на Болотній площі. А видрукуваний тираж брошури буде розданий у рамках Білого автопробігу Красноярськ-Москва на підтримку опозиційного мітингу, що має відбутися 15 вересня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG