Доступність посилання

ТОП новини

Валентина Теличенко: «Я думаю, що суд визнає порушення прав Юлії Тимошенко за всіма статтями»


Європейський суд з прав людини у Страсбурзі провів у вівторок слухання у справі позову Юлії Тимошенко до української влади. Після слухань представник екс-прем’єра у суді Валентина Теличенко поділилась з Голосом Америки своїм баченням процесу.

Мирослава Ґонґадзе: Валентино, як пройшли слухання і як ви бачите перспективи позитивного рішення?

Валентина Теличенко: Після цих публічних слухань я можу сказати, що позитивно бачу справу своєї довірительки у Європейському суді. Представники уряду України не змогли пояснити різницю у висновках українських та німецьких лікарів стосовно стану здоров’я Юлії Тимошенко. Вони так само не могли пояснити, чому так сталося, що серед відео матеріалів з камер у Качанівці, де 20 квітня було застосовано фізичну силу до Юлії Тимошенко немає записів саме цього епізоду. Вони не змогли пояснити, чому саме до Тимошенко суддя застосував запобіжний захід - утримання під вартою, з огляду на демонстрацію неповаги до суду. Уряд чесно признався, що немає жодного іншого прецеденту в Україні коли б особу брали під варту тільки через те, що вона звертається до судді не «Ваша честь» і не встає при цьому.

МГ: Яким ви прогнозуєте буде рішення Європейського суду з прав людини?

ВТ: Я думаю, що суд визнає порушення прав Юлії Тимошенко за всіма статтями, які ми сьогодні обговорювали. Це і незаконне утримання її під вартою на етапі судового слідства у справі щодо газового контракту, а також у справі ЄЕСУ, суд обов’язково визнає політичну мотивацію при винесенні рішення про застосування арешту до Тимошенко. Я думаю, що суд також визнає порушення статті третьої - заборона катування і статті восьмої – втручання у приватне життя.

МГ: Коли можна очікувати рішення суду?

ВТ: Правила суду не обмежуюсь суд у часі на винесення рішення. З практики можу сказати, що суду потрібно близько двох місяців для того, щоб приготувати таке рішення. Я думаю, що очікувати таке рішення ми можемо у жовтні, можливо навіть пізніше.

MГ: Чи можна очікувати звільнення Тимошенко?

ВТ: Щодо звільнення сьогодні ще зарано говорити, але достеменно можна стверджувати, що визнання усіх цих порушень - це обов’язковий перший крок до того, щоб Європейський суд визнав порушення статті шостої - права на справедливий суд - що у всьому кримінальному переслідуванні Тимошенко, що дасть підстави звичайно у свою чергу скасувати ті судові рішення, які вже на сьогодні прийнято.

МГ: Чи зможе Юлія Тимошенко взяти участь у політичному житті країни?

ВТ: Я переконана, що вона зможе піти у парламент, піти на вибори в майбутньому, але якщо казати про вибори 28 жовтня, то реєстрація кандидатів на ці вибори вже закінчилась, і Тимошенко немає серед зареєстрованих кандидатів, тому що формально, на момент реєстрації, вона вважалась такою, що має судимість.

(Передрук із «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG