Доступність посилання

ТОП новини

Сила сну і безсилля слуху


Регулярний брак сну призводить до найагресивнішої форми раку грудей. Наукові висновки про цей факт опубліковані у серпневому виданні Breast Cancer Research and Treatment.

Практично це перше дослідження, яке демонструє зв’язок між нестачею сну і біологічно найбільш агресивними видами ракового захворювання, як також ймовірність ракових рецидивів.

Дослідники опрацювали випадки понад 400 пацієнток, які проходили лікування від раку грудей. Крім іншого, науковці звертали увагу на тривалість сну протягом останніх двох років.

За словами провідного дослідника доктора Томпсона, вперше з’ясувалося, що жінки, сон яких регулярно обмежувався шістьма годинами і менше, потрапляли в зону підвищеного ризику захворювання на рак грудей. Брак сну сприяв також рецидиву повернення цього захворювання у тих пацієнток, які вже в минулому мали рак грудей.

Сон сам по собі посилює спротив канцерогенному або онкогенному розвиткові процесів в організмі людини. Дослідники радять ефективно сприяти збільшенню тривалості сну і поліпшенню його якості. Це, на думку учених, буде дуже сильною протидією таким важким захворюванням, як діабет і рак.

Навушники і глухота

Збільшення гучності звуку в навушниках може зруйнувати нервові центри вуха і призвести навіть до погіршення слуху, включно з тимчасовою глухотою. Дослідження науковців із британського університету в Лестері опубліковано в інтернет-ресурсі ScienceDaily.

Учені нагадують, що навушники в плеєрі можуть досягати сили звуку, подібної до звукових ефектів від двигуна реактивного літака. Ще раніше було відомо, що шуми, голосніші за 110 децибелів, можуть спричиняти проблеми зі слухом.

Дослідження британських науковців вперше простежило шлях руйнування нервових клітин вуха. Механізм дії звуку на клітини нескладний.

Саме завдяки вушним нервовим центрам звук у формі електричного сигналу потрапляє до відповідних мозкових центрів. Вушні нерви оточені так званою мієліновою оболонкою, яка допомагає електричним сигналам рухатися в напрямку мозку. Високочастотні шуми видавлюють нервові центри з оболонки і тим самим блокують електричні сигнали.

Спостерігаючи шлях втрати слуху, учені доходять висновку, що, змінивши напрямок, можна домогтися зворотнього процесу, а саме відновлення слуху. Бережіть себе.
XS
SM
MD
LG